6 октомври, 19:30 – 20:20 

ДАНА ДИМИТРИАДИ И ДИОНИСИУС АЛАМАНОС (ГЪРЦИЯ)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

ATMA е копродукция на ONE DANCE WEEK,
Big Story Performing Arts Services
Centre Cívic de la Barceloneta – Барселона

Мислим, че сме победили природата и първичните инстинкти. Че сме най-възвишеният животински вид. Че сме стъпили на върха на хранителната пирамида. По-силният винаги побеждава, нали така. Господствайки в комфортната си зона, вече не намираме време и място за онова, което винаги ни е давало покой. Оказа се, че сме скъсали естествената връзка с останалия жив свят. В ATMA човекът и животното са обединени в непрекъснато променящ се организъм, който разказва истории за оцеляването, уязвимостта, жаждата да доминираш…

Вплитайки тела, артистите пресъздават метаморфозата на бръмбара, мъдростта на свещения слон, тотемните животни, които древните шамани са почитали, и снежния леопард Panthera uncia, (още барс, ирбис), който оживява чрез техники от китайското бойно изкуство Винг-чун. Хищникът първо ще преследва барал (хималайска синя овца), за да се нахрани, а след това на свой ред ще бъде преследван от човека, който иска главата му за стенен трофей, а козината – за дреха.

ATMA е демонстрация на отношението на човешката раса към живата и неживата природа, без да спестява варварствата, които й причиняваме. ATMA е покана да сe вслушаме в своето вътрешното аз. „Atma” в хиндуизма е съставката, с която всичко е създадено – себепознанието, осъзнаването на живота, достигането до най-съкровените пластове на душата.

Изгряващите гръцки артисти Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос ще ни отведат в загадъчно пространство, където превъзходството на хората над животните не съществува. Това може и да е утопия, но целта на двамата танцьори е поне да опитаме да си я представим. А ако все пак може да се сбъдне?

НАГРАДИ

XL награда за продукция, Conny Janssen Danst и Club Guy & Roni от международното състезание за хореографски дуети в Ротердам, 2018

ATMA

Докато хората продължават да унищожават безмилостно останалите живи същества, никога няма да постигнем добро здраве и мир. Докато хората убиват животни, те ще се избиват и един другиго. Този, който сее смърт и болка, не ще пожъне никога радост и любов. – Питагор

Целта ми е проста. Всичко, към което се стремя, е да свържа отново хората с животните. Да събудя онези чувства, онази логика, която бе погребана, подтисната от нашето общество в глобален план. – Гари Юрофски, активист за правата на животните и вегетарианството

ATMA е първият цялостен спектакъл на Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос въз основа на едноименната им танцова миниатюра. Uncia е 10-минутен дует, завършен през 2016-а година и представен в Гърция и няколко международни фестивали.

Дана и Дионисиус са новоизгряващи артисти, които обединяват съвременен танц, гръцка естетика и силни послания за необходимостта от това човечеството да бъде по-загрижено за околната среда, за бъдещето на всички. Подчинявайки творческата си работа на тази важна кауза, двамата обещават в скоро бъдеще да се наредят сред най-ярките представители на своето поколение в Гърция.

ДИОНИСИУС АЛАМАНОС

Роден в Атина и израснал на остров Занте (Закинтос), Дионисиус Аламанос започва образованието си в Училището за музика и изкуства на Йонийските острови в ранна възраст. Заедно с творческите си търсения по отношение на движението на тялото, той експериментира с различни стилове от уличните танци. По-късно завършва Националното танцово училище в Атина. Като артист на свободна практика Аламанос сътрудничи с Hellenic Dance Company като танцьор и асистент – хореограф в продукцията на хореографа Антон Лахки No more Fairytales’. Аламанос е работил и с Cocoon Dance Company в Германия.

Изпълнява откъс от Vertical Road’ на известния британски хореограф Акрам Кан, а в последствие става част от компанията му. Аламанос пътува заедно с трупата на Akram Khan Company на турне с известния спектакъл “Chotto Desh’’, заедно с режисьора Сю Бъкмастър.

ДАНА ДИМИТРИАДИ

Дана Димитриади е родена в Атина и завършва Националното танцово училище в гръцката столица. Като част от Hellenic Dance Company, тя участва в спектакъла Open Frontiers, представен в Концертна зала – Атина и фестивала Athens Epidaurus, по хореографии на Акрам Кан, Антон Лахки и Марта Греъм.

През 2014-а година Дана участва в Panorama, представен в New York City Hall и Одеон на Ирод Ати – каменния театър на южния склон на Акропола, създаден в сътрудничество с Martha Graham Dance Company. В Лондон изучава репертоара на Акрам Кан, включително “Kaash’’ и “iTMOi’’. Между 2015-а и 2016-а година тя се присъединява към малтийската компания ZfinMalta Ensemble.

Продължителност: 50 минути

Идея и изпълнение: Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос

Директор репетиции: Костас Хрисафидис

Музикален композитор: Константин Скурлис

Светлинен дизайнер: Панайотис Манусис

Костюми: Вая Николакопулу

Продуцент и мениджър: Николас Рикини

Копродукция на Big Story Performing Arts Services, Centre Cívic de la Barceloneta – Барселона, ONE DANCE WEEK

С подкрепата на Centre Cívic de la Barceloneta – Барселона, L’Estruch – Fàbrica de Creació, Концертна зала Атина – Megaron и ONE DANCE WEEK

Снимки: George Anastasakis