КАБРАКИМЕРА

КАТАРИНА МИРАНДА (ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ)

27.05.2022 – 19:30

ДК “Борис Христов”, Пловдив

Спектакълът е достъпен за лица с намалена подвижност.

Снимането по време на спектакъла е забранено.

Главозамайваща реалност – тук и сега

КАБРАКИМЕРА е квартет на ролкови кънки, който разказва за технологичното съвремие и физическото съществуване на “скорост”. Това е главозамайващата реалност на “тук и сега”, в която технологиите ускоряват хода на времето до взривоопасни измерения. Дали търсейки начин да не изостанем от събитията, задачите и заобикалящата ни среда, всъщност вече не се движим на ръба на риска? Португалските танцьори отговорят на предизвикателството, като се носят на ролкови кънки, докато неоновите светлинни ефекти открехват пред тях различни пространства и настроения. Наред с пластичните и хипнотични изразни средства и жестове, квартетът чертае екстремна проекция на “другото” тяло и отваря вратата на въображението и фикцията. В сценичното пространство, вдъхновено от скоростните спортове, са закодирани занимания, пресичания и случайни срещи. А защо не и теми за размисъл, като например нужни ли са по-ефективни тела в днешния свят, който се върти на висока предавка? 

Хореографът Катарина Миранда среща танца, сценографията и светлината, за да превърне сцената в място за осъзнаване на настоящето. Тя насища творбите си с образност и драматургични вдъхновения от т.нар. хипнагогични халюцинации – когнитивните промени и видения, които се появяват в граничната зона между сън и будност.

ЗА КАТАРИНА МИРАНДА:

Родена в Португалия през 1982-а година, Катарина Миранда работи с различни художествени езици, преплитайки образи, движение, глас, сценография и светлинен дизайн. Тя разглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични състояния, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същност на настоящето. Наред с други авторски творби, Миранда представя спектаклите CABRAQIMERA, POROMECHANICS, DREAM IS THE DREAMER, BOCA MURALHA и MAZEZAM в известни театри и международно утвърдени сцени, сред които Пале де Токио в Париж, Музеят за съвременно изкуство Serralves и Националният театър в Порто, Фестивалът за изкуствата Materiais Diversos и Фестивалът DDD в Португалия, Танцовият фестивал в Лиеж (Белгия) и Фестивалът Mindelact в Кабо Верде. През 2017 г. Националната телевизия на Португалия заснема поредица от документални филми за хореографски постановки, а един от епизодите е посветен на BOCA MURALHAМиранда представя инсталациите DIAGONAL ANIMAL с Джонатан Салдана на Fabrik Festival (Фол Ривър, САЩ) и MOUNTAIN MOUTH в Dance Box и Maizuru RB (Кобе, Япония). Завършва магистратура в Националния хореографски център (ICI-CCN) в Монпелие, Франция, и бакалавърската степен по визуални изкуства в Университета за изящни изкуства в Порто. Изучавала е също театър “Hо” в Центъра за изкуства в Киото, Япония.

Catarina Miranda © Rui Palma

КРЕДИТИ:

Artistic Direction: Catarina Miranda

Choreographic cocreation & performance: Duarte Valadares, Francisca Pinto, Lewis Seivwright, Madalena Pereira

Sound Composition: Lechuga Zafiro

Light Design: Leticia Skrycky

Light Operation: Cláudia Valente

Sound Design: José Arantes

Costumes: Simão Bolívar

Dramaturgic Support: Cristina Planas Leitão (TMP), Jonathan Saldanha

Production & diffusion: Materiais Diversos

Executive Production: João Brojo

Photography: José Caldeira/TMP

Coproduction: Materiais Diversos (Lisboa/PT), SOOPA (Porto / PT); TMP (Porto / PT); Walk&Talk (Açores/ PT); CND Centre Nacional de la Danse (Paris, France), ICI-CCN Montpellier – Occitanie (as part of Life Long Burning project supported by the European commission — Montpellier / France);

Project funded by: DGArtes/ Portuguese Government and by 5 Sentidos Portuguese Cultural Network (C.C. Vila Flor, TAGV, T.M.Guarda, Cine-Teatro Louletano, Teatro Micaelense, T.M.Porto, São Luiz Teatro Municipal, Teatro Nacional São João, Teatro Viriato).

ONE DANCE WEEK 2022 е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Билетите за спектакъла са в продажба онлайн от мрежата на epaygo.bg и на касите на ЕasyPay в цялата страна.

ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ се реализира с подкрепата на Посолство на Португалия – Embaixada de Portugal em Sófia.