DANSE L'EUROPE!

Danse l’Europe! е 9-минутна хореографска творба на светово известния артист Angelin Preljocaj, създадена в контекста на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз. В проекта си партнират представители на 27-те държави членки на ЕС, а българският участник в Danse l’Europe! е младият и талантлив хореограф и изпълнител Деян Георгиев, чието име тепърва предстои да чуваме по-често.

Иновативно, интерактивно, приобщаващо и отворено за всички, артистичното изживяване ще бъде достъпно в цяла Европа през първата половина на 2022 година чрез новосъздаденото мобилно приложение Danse l’Europe!.

Приложението включва и филм на режисьора Томи Паскал, който представя танц, изпълнен от 27-те европейски представители. Danse l’Europe! беше показан за първи път на 9 февруари в Grand Palais éphémère от студентите на Conservatoire National de musique et de danse de Paris (CNSMDP), студентите от Centre National de la Danse (CND) и отдела за хип-хоп танци на Lycée Turgot. Сред гостите бяха френският министър на културата Розелин Башелот-Наркин, както и министърът по европейските въпроси –  Клемон Бон.

Девет-минутната хореографска творба е достъпна чрез приложението Danse l’Europe!, специално създадено за проекта, налично в Google/App Store. Всеки – независимо любител или професионалист, може да изтегли апликацията и да преживее танца самостоятелно или в група, у дома, на работа, в училище или където и да се намира. Водени от гласа на Angelin Preljocaj (на френски) и от други артисти на другите европейски езици, участниците загряват и след това изпълняват тази забавна и изпълнена с радост хореография. Имате опцията да изберете между два режима: „соло“ режим (танцувате сами) или „групов“ режим, чрез който можете да се свържете с други потребители от целия Европейски съюз. Участниците могат също да изпратят видео на своя танц до Numeridanse.tv, дигиталната платформа на Maison de la Danse, или да го качат в социалните медии като добавят хаштаг #DanceEurope. След Френското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде направена компилация от видеата, споделени с Numeridanse.tv и в социалните медии, която ще бъде публикувана на уебсайта на френското председателство.

“Идеята за използване на новите технологии за свързване на 27 държави и 447 милиона граждани през езика на танца е особено трогателна за мен като артист, а също и като европеец. Този проект показва красивото желание за споделяне и обмен.” – споделя хореографът Angelin Preljocaj.

Допълнителна информация ще намерите тук.

Изтеглете апликацията оттук.