МЪРТВИ ДУШИ

ГЕРГАНА ДИМИТРОВА

*премиера

21.05.2023, Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив
Начало: 18:00
Спектакълът е достъпен за лица с намалена подвижност.
Снимането по време на спектакъла е забранено.

Изследване на душата във война: новият спектакъл на Гергана Димитрова е вдъхновен от едноименния роман-поема на Николай Гогол и нашето съвремие

Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на случващото се днес в Украйна, неговата родина и място на действието на романа “Мъртви души”, не може да не си ги зададем отново. И в неговата традиция на портретиране на малките, но много говорещи детайли у поведението, обкръжението, облеклото на един човек, ще изследваме белега на войната върху тялото и душата.

Кратки портрети на хора от един град.

Хора на различни възрасти, с различен социален статус и занимания.

Те минават край нас, пред нас.

Един бърза за училище, друг е напазарувал.

Трети е вкъщи и се приготвя да излиза.

Четвърти е болен, а пети – влюбен и яде сладолед.

Някой кара колело, друг разхожда кучето си.

Виждаме ги в един и същи ден.

Денят, в който всички те се срещат със смъртта.

Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно визуалните документални материали от събитията там са основата, на която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация.

Гергана  Димитрова учи три години класически балет в държавното хореографско училище в София, след което се занимава още 5 години със съвременни танцови техники. Завършва немска езикова гимназия в гр. Бургас, а след това завършва като магистър културология в СУ „Кл. Охридски”, режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и режисура в театралната академия „Ернст Буш” в Берлин.

От 2006г. работи като режисьор на свободна практика в България и Германия. Поставя над двадесет театрални продукции, като за много от тях е ангажирана и като продуцент и мениджър. Превежда активно съвременна немска драматургия и е преводач на теоретичното изследване „Постдраматичният театър” на Ханс-Тийс Леман (изд. НБУ и Панорама+, С. 2015 ). Гергана е автор и съавтор на осем театрални пиеси, 3 адаптации на романи, няколко статии за театър и драматургия в български и чуждестранни издания. През 2012 получава две награди „Икар“ за режисура и драматургия за пиесата „Праехидно“, написана съвместно със Здрава Каменова, следват множество номинации и награди за нейните продукции.

През 2007 година основава театралната формация „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни” (www.36monkeys.org), базирана в София и е неин артистичен директор. Съосновател е на АСТ-Асоциация за свободен театър (2009), координатор на българския комитет на международната мрежа EURODRAM (от 2014), а през 2023 е избрана и за президент на мрежата.

Основен фокус в работата ѝ досега е съвременната драматургия и новите театрални форми. Интересува се от диалога между театър и наука, от интердисциплинарния подход в театъра и от културни политики в сферата на независимите изпълнителски изкуства.

КРЕДИТИ

Автор на идеята, режисьор, драматург, хореограф: Гергана Димитрова

Хореограф, репетитор: Ангелина Гаврилова

Сценография, костюми и видео: Никола Налбантов

Музика: Веселин Веселинов-Еко *използвани са авторски аранжименти и изпълнение на Gnossienne 1 от Ерик Сати и “Habanera” от операта “Кармен” от Жорж Бизе – арията изпълнява на живо Йоана Кадийска

Глас зад кадър: Александър Митрев

С участието на: Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов


Участват още: Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев, Ruanda

Асистент продукция: Михаил Жекунов

Фотограф: Васил Танев

Визия: Никола Налбантов, Андреа Попйорданова


Партньор на проекта е ОКИ Дом на културата „Средец“ София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма Едногодишен грант ’22, Програма ВРЧКО.