ENTER

ФОКУС ГЪРЦИЯ | ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА

Селекция от 6 късометражни филма, част от проекта ENTER на Onassis Foundation и Оnassis USA.

Като част от паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ, в сътрудничество с Onassis STEGI, представяме 6 късометражни филма, част от видео колекцията – ENTER.

ΕΝΤΕR не е поредният карантинен дневник, а поредица от оригинални творби, създадени в условията на „тук и сега“. Проектът се ражда през 2020 г, когато ONASSIS STEGI и Onassis USA възлагат на артисти от цял свят задачата да подготвят изцяло нови творби в рамките на 120 часа. Предизвикателството се превръща в опит за “дешифриране” на настоящето, като същевременно създава дигитална капсула на времето, която ще запази паметта за този период за бъдещите поколения.

В рамките на 5 дни, във пандемичното време-пространство, къщи, апартаменти, градини, покриви и тераси се превръщат в сценични пространства. Деца, съпрузи и съпруги, баби и дядовци, съквартиранти, дори домашни любимци играят ролята на персонажи и се превръщат в реквизит, докато лаптопът на артиста се трансформира в творческа супер-машина.

„Имахме нужда от нещо, което да ни помогне да дишаме по различен начин. Да видиш и изживееш творения, които доказват, че умът не спира да ражда идеи, когато го затвориш, поради необходимост, между четирите стени на дома. Творения, които доказват, че въображението не спира, когато сме заобиколени от страх от това, което се случва, и от агонията от онова, което може да се случи. Обърнахме се към хората, които ни пренасят в други светове, към тези, които със своето изкуство обогатяват живота ни. Артистите. Тази група хора, които са склонни да “раздвижат” нашата душа и мисъл. Как един танцьор танцува в кухнята си? Колко кадъра минават през погледа на един режисьор, докато прекарва повечето си време на дивана? Тази къща сцена ли е, всъщност? Влизаме, за да разберем. Като гости. Вие също. Натиснете ENTER.” – Афродити Пангиотаку, Културен директор на Фондация ONASSIS.

Първият филм от колекцията е на младият гръцки хореограф Катерина Андреу, която гостува на ONE DANCE WEEK 2021 с новия си спектакъл ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН / ZEPPELIN BEND. 

***

ФОКУС ГЪРЦИЯ  се реализира с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

Паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

logo ncf site RESPONSES  Onassis

Селекцията гледайте тук: 

FEAT.JULIE | KATERINA ANDREOU:

ST DOMINIQUE BD ARAGO | ANDONIS FONIADAKIS:

CAN I TAKE YOU TO THE BRIDGE BEYOND THE SCENE | IOANNIS MANDAFOUNIS & SAMUEL SCHMIDIGER:

UNTITLED, PART 1 | ROOTLESSROOT:

TAKE YOUR TIME, PART 2 | ROOTLESSROOT:

OUR FEET, PART 3 | ROOTLESSROOT:

SLOTHIAN DAYS | KAT VALASTUR:

AS YOU SLEEP THE WORLD EMPTIES | VASILIS KEKATOS

Виж още от ONE FOR ALL