ФОКУС ГЪРЦИЯ

EROTIKON / HIGHER STATES, PART 3

© Elina Giounanli for Onassis Stegi

Като част от паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ, съвместно с ONASSIS STEGI представяме серията от перформативни фрагменти EROTIKON / HIGHER STATES, PART 3 oт Кириакос Хаджийоану. 

В творбата си гръцкият мултидисциплинарен артист изследва диахронния характер на еротичните явления. Своеобразна ода към гръцкия бог на любовта, страстта и секса, EROTIKON / HIGHER STATES / 3  пулсира между теорията и преживяванията, поетичния език и еманципирането тяло, и ни приканва да преобърнем представите си за Ерос.

EROTIKON може да бъде гледан онлайн през YouTube канала на фондацията, а връзка ще намерите тук.

© Elina Giounanli for Onassis Stegi

Как съвременната среда и новите начини на комуникация в дигитална среда  трансформират нашето еротично и сексуално Аз? До каква степен разбирането ни за любовта се е променило в ерата на социалните мрежи и различните приложения за запознанства? Можем ли вече да си представим алтернатива или сме се примирили изцяло с новата реалност? 

Третата част от хореографския проект HIGHER STATES на Кириакос Хаджийоану приема формата на съвременен симпозиум, посветен на еротиката и сексуалността. Използвайки редица аналитични инструменти и методи като музика, философски дискурс, движения и жестове, Хаджийоану се стреми към изграждането на еротичен метаречник – език, който може да придаде физическа форма на неизследваните аспекти в областта на ежедневните човешки взаимоотношения.

ЗА КИРИАКОС ХАДЖИЙОАНУ:

Кириакос Хаджийоану е завършил Държавното училище за оркестрово изкуство и е магистър по хореография и пърформанс от Департамента по театрални изследвания в Университета в Гисен (Германия). Мултидисциплинарен артист, той разделя времето си между преподаване, рисърч и хореография. Неговите творби съчетават елементи от различни художествени сфери, преодолявайки разбиранията за танцовото изкуство. 

Освен сътрудничеството си с образователни институции в чужбина (La Manufacture – Haute école des arts de la scène, Лозана) и важната подкрепа, която получава от Швейцарския съвет по изкуствата ProHelvetia за своите хореографски изследвания, Хаджийоану експериментира като изпълнител както в свои собствени творби, така и в сътрудничество с различни визуални артисти с международна репутация. Хаджийоану включва тези преживявания и експерименти в собственото си творчество, което понякога клони към кинематографично и артистично представяне, а понякога към вид футуристичен ритуал, който има за цел да разкрие репресирани или непознати аспекти на физичността.

Допълнителна информация ще намерите тук.

Официален трейлър:

ФОКУС ГЪРЦИЯ и представянето на EROTIKON / HIGHER STATES / PART 3 се реализира с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

Паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Onassis Национален фонд Култура

Виж още: