ONE FOR ALL

HAND DANCES II

© Laurent Philippe

В продължение на партньорството ни с Numeridanse.tv, в ОNE FOR ALL представяме втората част от танцовата видео колекция HAND DANCES.

Автор на оригиналния текст: Жули Шарие

Защо танците с ръце често ни карат да се усмихваме? Защо са така завладяващи и ритмични? Благодарение на своите 5 пръста, 27 кости и мускули, ръцете хващат, манипулират, броят, молят се, галят, придружават речта и дори стигат до заместването й с езика на жестовете. В колективната психика музиката се изпълнява от танци на две, понякога дори четири ръце и крака. И все пак ръцете също са способни да създадат мелодия, да водят танца и да използват масата за своя сцена.

 

Agwa – Mourad Merzouki

Основна фигура на хип-хоп сцената от началото на 90-те години, Мурад Мерзуки работи на кръстопътя между много различни дисциплини: цирк, хип-хоп танци, бойни изкуства, изобразително изкуство, видео и музика. 

Без да губи от поглед корените на хип-хоп движението – неговия социален и този мултидисциплинарен подход открива нови хоризонти и разкрива оригинални перспективи. От 1996 г. насам компанията му е изпълнила 30 творения в 700 града и 65 държави, като са представени над 3000 представления за 1,7 милиона души. От 2009 г. Мерзуки е директор на Centre chorégraphique national de Créteil et du Val-de-Marne, където създава фестивала Kalypso. През 2016 г. той е назначен и за художествен ръководител на Pôle en Scènes в Брон.

Танцът с ръце, част от спектакъла Agwa гледайте тук.

Целият спектакъл Аgwa гледайте онлайн тук.

Le P’tit bal – Philippe Decouflé

Филип Декуфле винаги се е интересувал от знаци, движения и скици, които могат незабавно, при просто наблюдение, да съживят спомен или да предизвикат емоция. В компанията на песен на Bourvil, Philippe Decouflé и Pascale Houbin използват ръцете си, танцувайки с табели и аксесоари. Вместо да ни предлагат игра на думи, те предлагат визуална игра на жестове и мимики. 

Видеото гледайте тук.

 

Light music – Thierry de Mеy

Light music е част поредица спектакли: Hands (1983), Musique de tables (1987), Unknowness (1996), Silence must be! (2002) на Thierry de Mеy, която изследва състоянието на напрежение, коeто се създава на границата между движението и произведения звук. Как перкусионистът без перкусия може, с простото движение на ръцете си, да задейства звуци или музикални последователности, да ги манипулира във времето и пространството?

Видеото към Light Music гледайте тук.

 

Namasya – Shantala Shivalingappa

В различните традиционни индийски танци ръцете играят силно кодифицирана, често разказваща роля, която се корени в свещеното изкуство на предците. В Одиси, един от тези танци, има 67 различни позиции на ръцете, които “доставят” мелодията, точно както краката “доставят” ритъма.

© Laurent Philippe

В Namasya Shantala Shivalingappa, изпълнителка на кучипунди, пренася знанията си по традиционния танц в съвременния танц. В Namasya тя представя 4 сола, хореографирани в сътрудничество с Ushio Amagatsu, Pina Bausch и собствената й майка Savitry Nair. Във всяко соло тя придава жизненоважната роля на ръцете и поставя акцент върху тях. Решителни, силни, сериозни, леки, фини и грациозни, ръцете й водят пътя и подтикват останалата част от тялото да последва примера им.

Видеото към Namasya гледайте тук.


Благодарим за подкрепата на Френски институт в България и Numeridanse.tv.

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ NUMERIDANSE