ONE FOR ALL

HAND DANCES I

 

В продължение на партньорството ни с Numeridanse.tv, в ОNE FOR ALL представяме първа част от танцовата видео колекция HAND DANCES.

Автор на оригиналния текст: Жули Шарие 

Защо танците с ръце често ни карат да се усмихваме? Защо са така завладяващи и ритмични? Благодарение на своите 5 пръста, 27 кости и мускули, ръцете хващат, манипулират, броят, молят се, галят, придружават речта и дори стигат до заместването й с езика на жестовете. В колективната психика музиката се изпълнява от танци на две, понякога дори четири ръце и крака. И все пак ръцете също са способни да създадат мелодия, да водят танца и да използват масата за своя сцена.

 

The Roll Dance – The Gold Rush – Charlie Chaplin

The Roll Dance част от Gold Rush – Charlie Chaplin

Никой не може да устои на The Roll Dance – закачливият танц, който Чарли Чаплин изпълнява във филма “Треска за злато” с помощта на една маса, две вилици и две хлебчета. В момента, в който танцът и музиката стартират, Чаплин приема ролите на кукловед и танцьор,  хлебчетата се превръщат в „истински“ персонажи, а ние, зрителите, моментално се изпълваме с емпатия. 

Видеото гледайте тук.

Musiques de tables – Thierry De Mey

Продължаваме с Musique de tables на Thierry de Mey, за когото вече говорихме и в OUTDOOR DANCES. В този необикновен пърформанс, изпълнен от трима перкусионисти, ръцете се превръщат в истински инструменти и създават невероятен ритмичен танц от жестове. Musique de tables има за цел да изследва деликатната граница между музиката и движението, което само по себе си произвежда звук.

Сценарий, филмова режисура и музика: Thierry de Mey

Видеото гледайте тук.

FOLK YOU – Collectif Up & Over it

Следва FOLK YOUCollectif Up & Over it.

Сюзан Клири и Питър Хардинг се представят като hand dancers. Невероятни изпълнители на традиционни ирландски танци, те решават да използват ръцете си, за да пресъздадат този танц, в който традиционно се използват само краката. Те отдалечават ирландския танц от познатите му рамки, за да преоткрият удоволствието, игривостта и квинтесенцията на оригиналния ритъм. 

Видеото гледайте тук.

KISS & CRY – Michèle Anne De Mey & Jaco Van Dormael

Kiss & Cry e спектакъл, изпълнен изцяло от ръце, придружен от “балет” от техници, камери и сценични аксесоари. Това е предизвикателството, което режисьорът Жако Ван Дормаел и хореографът Мишел Ан дьо Мей наричат „наноданси“. Подобно на две деца, те създават миниатюрен свят, в който историите, които се прожектират директно на голям екран, се разказват от ръцете и пръстите на танцьорите. Ръцете обичат, танцуват, пътуват, свиват се заедно, изкачват се, обикалят из различни светове.

Видеото гледайте тук.

Скоро очаквайте и втората част от колекцията HAND DANCES.

NUMERIDANSEФРЕНСКИ ИНСТИТУТ