29 октомври, 16:00 – 16:20 

Йожеф Трефели и Габор Варга (Швейцария)

ул. Христо Дюкмеджиев 10 / Офис 1 в Капана

За спектакъла:

„От корените на ритуала се ражда танц за двама мъже. Лице в лице, без конфронтация, но с изследователски стремеж, те търсят възможностите за едновременно движение. Жестът на този ритуал е пропит и с капка хумор.“ – Zita Sándor

JINX 103 е танцов спектакъл, създаден специално за изпълнение в публични пространства. В него Йожеф Трефели и Габор Варга изследват ритъма на конкретното пространство и житейските ритуали, които се случват в него, и сътворяват енергично и завладяващо представление. Срещата на двама изпълнители с общ произход от Унгарската диаспора – единият роден в Австралия, а другият в СССР – ги поставя рамо до рамо и ги вдъхновява заедно да се ровят в миналото си. Танцът – артистична форма, която също споделят, макар и да я изучават в противоположни части на земното кълбо, се превръща в техен кръстопът и отправна точка.

Чрез общия си артистичен език, съставен от „вибриращи“ движения, където дори най-основния ритъм е изключително сложен за изпълнение – с пляскане и плесници, щракане на пръсти и забиване на пети, те създават удивително енергичен танц от мълниеносни бързи движения с усукване и вплитане на крака, високи ритници и зашеметяващи скокове.

Защо JINX 103?

На много езици, когато двама души случайно кажат едно и също нещо едновременно, съществува дума, която трябва да бъде изречена на секундата, за да се предотврати лошият късмет. В тези случаи французите казват “chips”, англичаните казват “jinx”, а унгарците – “103”.

За изпълнителите:

Йожеф Трефели е унгарец по произход, роден в Австралия. Завършва университета в Мелбърн с бакалавърска степен от департамента по Изкуства и танц. Преди да се присъедини към световноизвестната швейцарска компания Аlias (вече гостувала на SOFIA DANCE WEEK) през 1996г., за която работи в продължение на осем години, Трефели работи три години в Австралия.

В спектаклите си, показвани на 6 континента в повече от 40 държави, Трефели впечатлява с разнообразните стилове, които владее като танцьор, хореографското си въображение и иновативност. В широкия спектър от жанрове, в които Трефели работи, влизат съвременен танц, кабаре, театър, мюзикъл, театър, опера. Хореографът работи многократно и в проекти на огромни компании с повече от 50 човека на сцена, сред които Alias, Skree Wolf, Greffe, Drift, Utilité Publique, Philippe Saire, Da Motus и Company Korpüs Animüs.

През 2005 г. Йожеф Трефели основава собствена компания, като поставя спектакли за Асоциацията за съвременен танц (Association for Contemporary Dance – ADC) в Женева. Представленията му са гостували на едни от най-престижните сцени в Австралия, Централна Америка, Африка, Европа, Швейцария и др. Йожеф Трефели води многобройни класове и уъркшопи за професионални и непрофесионални танцьори и танцови компании от цял свят.

Гюла Шерепеш е танцьор, изпълнител и хореограф от сръбски произход. Бил е част от танцовите компании Central-Europa Dance Theater (Унгария) и En-Knap Group (Словения). Завършва Гимназията за фолклорни изкуства и Академията за съвременен танц в Будапеща. Гюла е работил с редица танцьори, режисьори и хореографи, между които David Zambrano, Anton Lachky, Milan Tomašik, Simone Sandroni и др. Работата му като хореограф включва интердисциплинарния sight-specific проект Revive the Castle, както и спектаклите New Age Gypsies и The bridge.

Концепция и хореография: Габор Варга и Йожеф Трефели

Изпълнители: Йожеф Трефели и Гюла Шерепеш

Музика: Фредерик Харабо

Фотография: © Gregory Batardon

JINX 103 е създаден благодарение на: DC Département de la Culture de la ville de Genève, IP Département de l’Instruction Publique de l’état de Genève, La Loterie Romande, Pro helvetia, Corodis, RESO Switzerland & Fête de la Danse, Genève, La Ville de Carouge.

Представянето на спектакъла JINX 103 е част от „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ – проект на Фондация “Едно за култура и изкуства”, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF).