29 октомври, 19:30 – 20:30 

Компания La Veronal (Испания)

Драматичен театър Пловдив – Голяма сцена

За спектакъла:

„Границите на моя език обозначават границите на моя свят.“ — Лудвиг Витгенщайн

Компания La Veronal се отличава с уникален език както на хореографско, така и на композиционно ниво. Спектаклите им са микс от различни дисциплини, които обогатяват, разширят и придават нови значения на танца. Маркос Морау започва да създава репертоара на компанията, воден от желанието да изследва природата на определени географски райони на планетата – един modus operandi, който хореографът използва само като претекст, за да изследва мистериозната територия, която крие географията на човешкото тяло и движения. В този начин на хореографска композиция през последните пет години Морау и неговият екип от изпълнители разработват движенчески код, наречен KOVA – наръчник и карта, състоящи се от набор от правила и координати, чрез които се ориентира хореографският език.

След очертаването на тази особена топография се появява необходимостта KOVA да бъде представен и валидиран като изследователски инструмент. Ето защо в тази нова пиеса, KOVA ¬ Географски инструменти, La Veronal се отказват от драматизирания и текстови характер, типичен за представленията им, за да се съсредоточат върху чистата динамика на движението, генерирано чрез KOVA, и да предложат по този начин портрет на композицията и физическата пластичност в реално време, оголвайки танца от слоевете на текста и изображението.

Напрежението, генерирано от KOVA, се задава от строгото регулиране на танцувалното действие, което непрекъснато причинява пречки и създава проблеми на тялото на изпълнителя, като последният, противно на конфликта, който го занимава в това постоянно желание да се справи с предизвикателствата, които той сам си е положил, е в състояние да предава опияняващото усещане за свобода и необятност от възможности. По този начин зрителят е поставен пред сложна и богата хореографска панорама, пред лабиринт от жестове, лишени от клишета и предварително зададени форми, разпознаваеми във фигуративната рамка.

ГЕОГРАФСКИТЕ ИНСТРУМЕНТИ отвеждат интерпретативния потенциал на танца на преден план и избират тялото на танцьорите като единствен образ, диалогизиращ със зрителя и танца като единствен възможен текст, потъвайки по този начин дълбоко в семиотичната територия на абстракцията в движение.

За компанията:

Маркос Морау, роден във Валенсия, формира хореографския си стил в Institut del Teatre de Barcelona, the Conservatorio Superior de Danza de Valencia, Choreographic Centre of Teatres de la Generalitat Valenciana и Movement Research в Ню Йорк. През последните няколко години работи по проекти за Nederlands Dans Theater II и компанията IT Dansa. Артистичните му способности са свързани не само с танца, а и с други сфери, между които фотографията и театър. Хореографът има и магистърска степен по Теория на театъра.

Морау преминава през школата на известни хореографи и компании, между които Tomás Aragay, Hilde Koch от William Forsythe’s, Kazuko Hirabayashi, Roberto Fratini, Laura Marini от Rui Horta, Avelina Argüelles, Moreno Bernardi и др.

През 2005 г. Маркос създава компания La Veronal, в която се включват изпълнители от различни дисциплини като танц, кино и театър. Артистичният колектив се обединява около постоянното изследване на нови начини за изразяване и търсене на културни препратки към различни области, между които кино, литература, музика и фотография, залагайки на силен наративен език и с намерение да формира глобални арт пространства.

La Veronal създават серия от произведения, в които всяка творба взима за начална точка различен град или държава, като прокарват аналогия между танц и география. Замисълът на пиесите е не да бъдат документални филми, които описват страните директно и буквално, а по-скоро да се използват елементите, които предлага името, за да доразвие самият сюжет. Тази образност помага на компанията да се отличи в сферата на съвременните изкуства и да заяви собствения си глас и почерк.

Маркос Морау е носител на множество награди от национални и международни конкурси за хореография, сред които конкурса в Мадрид, награда Fira de Tàrrega, награда MasDanza, отличие на Международния хореографски конкурс Maspalomas, награда на Международния конкурс в Копенхаген и специално признание от Международния танцов форум в Уеска. Морау е гост-хореограф в Cross Connection Ballet – компанията наследник на престижния Кралски театър на Дания.

Режисура и костюми: Маркос Морау

Изпълнители: Лая Дуран, Лорена Ногал, Марина Родригес, Мануел Родригес, Сау Чинг Уонг

Асистен хореограф: Лорена Ногал

Драматургия: Пабло Жизберт

Гостуването на Компания La Veronal се осъществява с подкрепата на Посолство на Кралство Испания в България, Институт Сервантес София и Национален институт за изпълнителски изкуства и музика Испания (INAEM).