Stephan-Floss

21 септември, 19:30 – 20:30 

OMAR RAJEH | MAQAMAT (ЛИВАН)

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

 

Преди 1 000 години Голямата джамия в Алепо имало #minaret, което се издигнало гордо над града. Днес то е купчина руини. Войната в Сирия унищожи душата на Белия град. Едно от най-древните и величествени достижения на човешката история, култура и знания. Алепо днес е като Бейрут, Ерусалим, Грозни или Берлин вчера. Всичко тече и се променя – и се помни, както победителите налагат.

Днес наблюдаваме въртоп от социални, религиозни и политически конфликти. Една „голяма чаршия“ от загубени ценности и промити мозъци. Наблюдаваме отвратително шествие на екстремизъм, консерватизъм, фанатизъм. Какво обаче правим, когато пред очите ни изчезват хора и градове, идеи и цивилизации, минало и бъдеще? Можем ли да спрем войната? Можем ли да направим нещо? Или вече свикнахме с черните хроники от този размирен регион?

Водещият ливански хореограф Омар Раджех избра Пловдив за предпремиера на #minaret.

#minaret е поредната творба срещу безмълвието, безсилието пред разрухата и погазването на човешките права. Това е поредният спектакъл – съпротива срещу войната като даденост и насилието като нещо абстрактно, далечно за наблюдаващите отблизо или отдалеч във визитката на Раджех. Той е един от най-влиятелните световни артисти от Арабския свят с редица европейски копродукции. Той не иска да ни плаши, нито да наложи определена гледна точка към войната. Защото изкуство на танца може да бъде и носител на промяната. Особено в тази напоена с кръв част на света.

ПРЕДПРЕМИЕРА – 21 септември 2018, ONE DANCE WEEK, Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив

ОФИЦИАЛНА ПРЕМИЕРА – 29 – 30 септември 2018, ROMAEUROPA Festival, Teatro Argentina – Рим

АЛЕПО

Разположен на кръстопът на търговски пътища, Алепо възниква преди няколко хилядолетия. Това е един от най-величествените и стари градове, с основно политическо и културно значение – център на арабската култура и традиция, особено по отношение на музиката.

Алепо и други важни градове в региона, сред които Багдад, Дамаск, Ерусалим и Бейрут, бяха лишени от техните функции чрез разрушение, окупация, агресия, екстремизъм или бедност. Тези градове, които някога бяха своеобразни минарета на арабската култура, потънаха в радикализация, бедност или смълчаване. Ето защо те трябва да бъдат преоткрити наново, но не през призмата на национализма и реваншизма, а на човешката култура и ценностите като многообразие, толерантност и стремеж за усъвършенстване.

ОМАР РАДЖЕХ

Омар Раджех е хореограф, танцьор и директор на компанията Omar Rajeh | Maqamat, която основава през 2002-а година. Завършва театрално и танцово изкуство в Ливанския университет и в Университета на Съри, Англия. Автор е на 15 завладяващи и силни спектакли, представяни в Европа, Арабския свят, Канада и Корея.

Наричан „основател на съвременната танцова сцена в Ливан“, Раджех вплита социални и политически проблеми от ежедневието в родния му град Бейрут. Той непрекъснато опитва да осмисли индивидуалното присъствие и физическите измерения на тялото в социо-политически и човешки план, което отчетливо се наблюдава в неговата работа.

OMAR RAJEH | MAQAMAT

Omar Rajeh | Maqamat е платформа за експерименти, нововъведения и развитие на съвременната танцова култура в Ливан и Арабския регион. Въвеждайки нови идеи за движение и концепции за тялото на сцената, компанията цели артистичност, социална продуктивност, креативност, модернизация и свобода на изразяването.

Основана през 2002-а година от Омар Раджех в Бейрут, компанията бързо се превръща в основна организацията за създаване и развитие на съвременното танцово изкуство в Ливан. Компанията подкрепя и представя талантливи местни артисти, а част от трупата ѝса танцьори от региона, Европа и Азия. Сред основните ѝ постижения е основаването на BIPOD – Международната танцова платформа в Бейрут, който навърши 14 години.

Продължителност: 60 минути

Концепция и хореография: Омар Раджех

Музикална композиция: Махмуд Туркмани, Пабло Паласио

Изпълнители: Антониа Крушел, Чарли Принс, Миа Хабис, Мунсук Чой, Омар Раджех, Ямила Кодр

Група на живо: Джос Тъмбъл (перкусии), Махмуд Туркмани (уд), Пабло Паласио (интерактивно озвучаване), Зиад Ел Ахмади (уд)

Глас: Наим Асмар

Real-Time технология за анализ на движенията: Instituto Stocos

Осветление: Гай Хоар

Видео артист: Игор Гама

Оператор на дрон: Хади Бу Аяш

Костюми: Миа Хабис

Технически директор: Кристиан Франсоа

Звуков инженер: Филип Балзе

Мениджър участия: Ейми Кепа

Продукция: Omar Rajeh | Maqamat

Копродукция: Фестивал Romaeuropa, Международен танцов фестивал BIPOD, HELLERAU – Европейски център на изкуствата в Дрезден

С подкрепата на: Tanzfabrik Berlin, Charleroi Dansе, apap – advancing performing arts project

Сценичната настилка е предоставена от Harlequin Flooring

Снимки: Stephan Floss