MOS

ЙОАННА ПАРАСКЕВОПУЛУ (ГЪРЦИЯ)

02.06.2023, Драматичен театър, Пловдив

Начало: 19:30

Криеница между танц, кино и звук, спектакълът MOS e хореография, която се разгръща на живо пред публиката

Какви звукови ефекти бихте извлекли от най-обикновен чадър, вакуумна помпа, баскетболна топка, чук или пък речни камъни? В киното определени кадри се нуждаят от допълнително озвучаване, за да засилят внушението и въздействието върху зрителя. И част от тази магия ще видите на сцената.

Двамата изпълнители създават автентична звукова среда за отрязъци от филми и архивни видеоклипове – стъпки, писъци, разплискване на вода, шумолене на дрехи, природни кадри и действия, които обикновено не могат да бъдат уловени от камерата и се монтират отделно.

Криеница между танц, кино и звук, спектакълът MOS e хореография, която се разгръща на живо пред публиката. Резултатът е оригинален саундтрак от кинематографични звуци, извлечени чрез необичайни движения и действия в реално време.

Изпълнителите се превръщат в посредници между кадрите и публиката, предлагайки своята интерпретация на видимите и невидимите, логичните и нелогичните отношения между образи, звуци и движения. Тяхното смесване провокира въображението и показва съвременната хореография като физически саундтрак и нова среда за комуникация. Полученият материал се наслагва, повтаря, изкривява, спира, а после се взривява, така че всеки зрител да може да създаде нови връзки и асоциации. 

С MOS гръцкият хореограф Йоанна Параскевопулу предлага по-широка гледна точка към хореографската работа, включвайки техники и методи от аудио-визуалните изкуства. Параскевопулу обединява в съзвучие привидно несъвместими елементи, за да създаде нова и жива сценична среда – между киното и танца, между въображаемото и реалното.

ЙОАННА ПАРАСКЕВОПУЛУ

Хореографът и танцьор Йоанна Параскевопулу живее в Атина. Завършила е Националното танцово училище на Гърция, а понастоящем следва във Факултета по аудио и визуални изкуства на Йонийския университет. Сътрудничила е с множество артисти, сред които Ирис Караян, Христос Пападопулос, Димитрис Папайоану, Александра Вайерстал, София Маврагани, Цени Аргириу, Патриция Аперги, Андонис Фониадакис, Хари Кушос, цирковата организация Ki omos kineitai, Мария Колиопулу и Sinequanon, участвайки в представления в Гърция и по света.

Творческата й дейност се фокусира върху връзката между аудиовизуалните медии и движението, преразглеждайки границите на хореографското направление. Йоана получи стипендията за артисти ARTWORKS на Фондация “Ставрос Ниархос” през 2019-а. Наскоро тя спечели наградата за звуков дизайн на фестивала FIVideodanza за своя видеопроект „All she likes is popping bubble wrap“ (2021). Тя преподава съвременен танц в открити студиа и професионални танцови школи.

КРЕДИТИ:

Concept & Choreography: Ioanna Paraskevopoulou
Performance: Georgios Kotsifakis, Ioanna Paraskevopoulou
Audio Technical Support & Live Sound Design: Danis Chatzivasilakis
Dramaturgy: Elena Novakovits
Lighting Design: Eliza Alexandropoulou
Tour Lighting Design: Tzanos Mazis, Eliza Alexandropoulou
Video Engineer: Efthimis Tikellis
Set & Costume Design: Ioanna Paraskevopoulou
Video Editing: Ioanna Paraskevopoulou
Wooden Constructions: Miltos Athanasiou
Poster Design: Bois Futuri
Photography: Pinelopi Gerasimou for Onassis STEGI
Production Management: Ioanna Paraskevopoulou
Tour Management: Cultόpια & Ioanna Paraskevopoulou
Tour Coordinator: Christina Liata (Onassis STEGI)
 
Special thanks to: Eleni Tzarou, Thanos Daskalopoulos, Alexandros Tomaras
 
Produced by Onassis STEGI and first presented as part of Onassis New Choreographers Festival 9.
 
Supported in touring by Onassis STEGI’s „Outward Turn” Programme.
 

The presentation of ”MOS” at ONE DANCE WEK 2023 is supported by
Onassis STEGI, Athens, Outward Turn Program.