v

Спектакълът ГРАЦИИ на италианската хореографка Силвия Грибауди, който беше насрочен за 20 септември 2020 г. в Дом на културата “Борис Христов”, ще бъде представен на 6 юни 2021 година, като част от 13-ото издание на ONE DANCE WEEK. 

Епидемичната  обстановка в страната и рестрикциите за провеждането на културни събития на закрито наложиха преместването на фестивала през май-юни 2021. Всички закупени билети за спектакъла важат без презаверка за 6 юни 2021 г.

За новия си спектакъл ГРАЦИИ хореографката черпи вдъхновение от древногръцките Харити (или Трите грации), дъщери на Зевс, които въплъщават радост, чар и красота, и по-специално от некласическата скулптура на Антонио Канова, изработена между 1812 и 1817 г. 

Трима танцьори, представящи дъщерите на Зевс – Ефросина, Аглая и Талия, излизат на сцената заедно със Силвия, за да търсят нови значения на думата „красота“. Традиционният театрален формат рамкира спектакъла, но скоро публиката разбира, че и това е инструмент, който Грибауди използва с ирония. 

“Между тримата танцьори и Грибауди има мистична и искрена енергия, която като метроном калибрира температурата, вътрешното и външното време на изпълнението. Тази енергия идва с освобождаваща, спестяваща, почти надежда за сила и от своя страна генерира други неконтролирани, нестандартни, потенциално революционни енергии.” 

© La Repubblica

Родена в Торино, Грибауди се занимава с класически балет и е част от „Театро Ла Фениче“ във Венеция. След като тялото й се променя и вече не отговаря на строгите изисквания на класическия балет, тя намира вдъхновение в съвременния танц. Носител както на наградата на публиката, така и на наградата на журито на GD’A Veneto 2009, включен в списъка на 2010 г. за Aerowaves Dance Across Europe, финалистът на Premio Equilibrio 2013, Силвия Грибауди участва в множество национални и международни фестивали, сред които Биеналето ди Венеция и Фестивалът на ребрата в Единбург. През 2019 г.  представя премиерата на „ГРАЦИИ“, проект, избран от CollaborAction # 4 2018/2019 и „Humana Vergogna“, като част от  Матера – европейска столица на културата 2019.

„Силвия е италианският пророк на свободното тяло. Не гимнастическото тяло, така свързано с физическа сила, а тялото наистина свободното от стереотипи, които толкова много култури са му наложили„, пише за нея италианската критика. 

Спектакълът ГРАЦИИ ще се състои на 6 юни 2021 в Дом на Културата “Борис Христов”, а билетите са вече в продажба в мрежата на EpayGo.