Онлайн лекция: Onassis Stegi като дом на гръцките танцови артисти (или какво щастие е да имаш такива невероятни резиденти)

photo: Stelios Tzetzias

На 28 септември, като част от паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ, имаме удоволствието да бъдем домакин на онлайн лекция на Илиана Димади (Head of Dramaturgy, Onassis Stegi). Ще разберем повече за дейността на фондация Онасис и защо активната й подкрепа е ключова за осъвременяването на танцовия сектор в Гърция.

ЗА ЛЕКЦИЯТА:

“Stegi” на гръцки означава подслон, покрив, дом. Както името подксазва,  от създаването си в Атина през 2010 г., Onassis Stegi е подслон за най-интересните, нововъзникващи и вече международно признати представители на гръцката съвременна танцова сцена. От Димитрис Папайоану до RootlessRoot и от Еврипидис Ласкаридис до Катерина Андреу и така нататък. С повече от 10 нови продукции на сезон. С комисията да осигури подкрепа от първата фаза на драматургичните изследвания и разработки до тази на продуцирането и копродуцирането на нови творби. От “networking” до проследяване на кариерата на артистите в дългосрочен план и по локален и глобално взаимосвързан начин. 

Работата е там, че благодарение на артистите, Onassis Stegi играе ролята на космически кораб, който ги издига до международно признание и ги поставя сред най-изявените създатели на хибридна естетика в танцово изпълнение, флиртуваща с архетипичното, гротескното и ритуала, освободена от представите за „поп“ и„висше изкуство“.

Тази лекция има за цел да разгърне историята на Onassis Stegi и неговата симбиотична връзка с невероятна общност от гръцки танцьори и изпълнители. Илиана Димади ще се съсредоточи и върху десетилетието на задълбочаваща се рецесия и мулти кризисна ситуация в Гърция, но и върху безпрецедентния професионален и творчески бум. Не на последно място, ще по време на разговора ще размишляваме върху това какво предстои и какво още трябва да бъде направено.

liana Dimadi © Pavlos Fysakis

ЗА ФОКУС ГЪРЦИЯ:

Неочакваният бум на гръцката сцена за съвременен танц без съмнение е едно от най-забележимите  събития в света на изпълнителските изкуства.

Тласък на това все по-категорично присъствие дава гениалният Димитрис Папайоану, който създава първите си творби още през 80-те години, но получава световно признание едва през 2012 г. със спектакъла PRIMAL MATTER.

Забележителният принос на Папайоану към гръцката сцена е и неговото менторство на следващото поколение изпълнители в страната. Изключително талантливите Еврипидис Ласкаридис и Христос Пападопулос, бивши сътрудници на Папайоану, днес са част от програмите на най-влиятелните фестивали и театри в света.

За да акцентира върху тази вдъхновяваща история на успеха, ONE DANCE WEEK 2021 чрез своя ФОКУС ГЪРЦИЯ, представя съвременната гръцка танцова сцена. Чрез паралелна програма от лекции, филми, уъркшопи, прожекции и онлайн  представяния на спектакли,  ще се опитаме  да дадем контекст и да обясним как се ражда този неочакван балкански феномен.

В основната си програма ONE DANCE WEEK 2021 ще представи  спектаклите НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ на Димитрис Папайоану, LARSEN C на Христос Пападопулос, ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН на Катерина Андреу и ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ на Александрос Вардаксоглу & Дафин Антониаду.

Текста на Цветана Георгиева на тема съвременния танц в Гърция ще намерите тук.

Ιoanna Paraskevopoulou, All she likes is popping bubble wrap ©Andreas Simopoulos

Паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” .

ФОКУС ГЪРЦИЯ  на ONE DANCE WEEK 2021 се осъществява с подкрепата на ONASSIS Stegi.

Onassis