ONE FOR ALL

Podcast: Жана Пенчева

В третия епизод на ONE FOR ALL Podcast си говорим с Жана Пенчева.

Хореограф, преподавател и изпълнител, Жана е една от най-ярките фигури на съвременната танцова сцена в България. Повече за нея и работата й между София, Бургас, Скопие, Стокхолм и Тенерифе, ще научите в разговора.

Водещ: Цветана Георгиевa

Слушайте и се абонирайте за подкаста тук:

dragON aka PONY by Anka Simoncic

За Жана Пенчева

Жана Пенчева е хореограф и танцов изпълнител от България. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в програмите Танцов театър и Хореография в Нов български университет, София. С изявени интереси към тялото и движението, тя продължава образованието си чрез серия от семинари в танцови практики и програми като Nomad dance academy и DanceWeb. През този период (2009) тя създава първия си спектакъл Glass of love. Следват проектите Тouch down (2010) и Епизод IV – размисли през свободното време (2011). От 2016г. до 2019г. Жана е част от танцова компания Дюн и нейните ко-продуцентски проекти и работи като хореограф върху няколко представления със Социален Център Бургас.

От 2012 г. Жана насочва своите интереси и към преподавателската дейност с деца, ученици, студенти, любители и професионалисти. Преподавала е в НУТИ и НБУ, София, Танцово студио Дюн и Хамалогика Бургас. Жана е съосновател на НПО Гараж Колектив, член на Nomad dance academy – България и част от Хамалогика, Бургас. 

От 2018 г. заедно с Александар Георгиев и Дарио Дамас  създават международния артистичен екип STEAM ROOM, с които от 2020 г. инициират дългосрочния международен проект ICC/Въображаем Хореографски Център. Жана, Александар и Дарио се движат между Бургас, София, Тенерифе, Скопие и Стокхолм и реализрат и продуцират своите артистични предложения в различни Европейски контексти.

През последните години Жана е заета с колективни хореографски сценични произведения – бурлеск пърформанса Неон (2015), с номинация Икар 2016, Отпразнувай! (2016) – с хора със специални потребности. В периода 2018-2022 г. STEAM ROOM са подкрепени от мрежата на LifeLong Burning с проектa-трилогия dragON. Първата част  от нея, dragON aka PONY е номинирана за награда ИКАР 2020 г. 

Нейният последен самостоятелен, хореографски концерт Six Love Songs е подкрепен от Тризависим 2018, инициатива на Гилдията на Съвременни изпълнителска изкуства. С него е номинирана за наградата ИКАР 2020, в същата категория.

Six love songs by Orlin Ognyanov / ACT festival
SCREENSAVER by Dorijan Milovanovik

В момента Жана е в творчески процеси върху няколко нови хореографски работи, чиито премиери ще бъдат представени през 2021 г. и участва като изпълнител в последната работа на Александар Георгиев – SCREENSAVER, която ще бъде представена премеирно в България през 2021г. Освен творческата работа, като част от ICC, тя е заета с орагнизиране на програми и събития, които целят стимулиране и подхранване на сцената съвременния танц, хореография и пърформанс. Напоследък е заинтригувана от Pole dance, което се превръща в нова нейна страст.

Допълнителна информация за Жана Пенчева и програмите, които екипът предлага през 2021 г. можете да намерите тук: 

zhanapencheva.com

imaginativecc.org

dragON aka PONY by Sonja Stavrova

 

ONE FOR ALL e дигитална платформа, която цели да сближи публиката със съвременното танцово изкуство.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

logo ncf site ONE FOR ALL Podcast: Стефани Ханджийска