ONE FOR ALL

Podcast: Марион Дърова

В първия епизод на ONE FOR ALL Podcast си говорим с Марион Дърова – изпълнител, хореограф, преподавател и eдна от най-интересните фигури от българската съвременна танцова сцена. Повече за създаването на последния й спектакъл WO MAN (2020) по време на пандемия и за значението на съвременното изкуство в социален контекст ще чуете в разговора.

Водещ: Цветана Георгиева

Слушайте и се абонирайте за подкаста ONE FOR ALL тук:

Spotify 

Google Podcasts

Soundcloud 

RSS feed

За Марион Дърова:

Марион Дърова завършва Философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. От 2008 г до 2011 г. изучава  „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 2015 г. завършва едногодишна обучителна програма по съвременен танц Derida Port Derida. Изпълнител е в спектаклите „Silent Weapon“ (с номинация за ИКАР за съвременен танц и пърформанс 2015 г.), „Zen Play“, „Sinner“ (ИКАР за съвременен танц и пърформанс през 2017 г.), „Miss Julie“- хореограф Живко Желязков на Derida company. Хореографският си дебют прави през 2016 г. с „Мейнстрийм”, който бива селектиран за фестивалите „Вода“ и „Антистатик“ през 2017 г. и 2018 г. През 2017 г. участва в българския шоукейс на европейския фестивал за съвременен танц и пърформанс Aеrоwaves със спектакъла „Trauma“. През 2018 г. е премиерата на „Corpus meum“, който цели да провокира дебат за легализиране на евтаназията. Танцовият пърформанс е избран да участва в българската платформа на „Антистатик“ 2020 г.  Представлението ѝ „Hating machine“ изследва генеалогията на омразата и формирането ѝ в идеология на групите – то взима участие в „ACT фестивал“ през 2019 г. Участва като изпълнител в биотоп пърформанс на холандската компания „United Cowboys” за откриването на „ACT фестивал“ 2019 г. През пролетта на 2020 година участва в съвместна изложба на „Български фонд за жените“ с инсталацията „Разсливане“ по мотиви от филма „Персона“ на Ингмар Бергман. През ноември 2020 година се състои премиерата на “WO MAN”- авторски проект, в който си партнира с Мартина Апостолова. Като хореограф в театрални проекти работи с Иван Добчев през 2018 г. за представлението му „Нова библия“ и с Малин Кръстев и класа му в Театрален колеж „Любен Гройс“, в който тя преподава, за представлението му „Шум и бяс“ (2020). 

Кредит: Гергана Иванова

ONE FOR ALL e дигитална платформа, която цели да сближи публиката със съвременното танцово изкуство. Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Подкастът е записан с любезното домакинство на КЕВА.

Национален фонд Култура