12-19 MAЙ 2021
PEREGRINUS | ZOI DIMITRIOU
(ФОКУС ГЪРЦИЯ / ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА)

АРХИВ НА ЧОВЕШКИТЕ ИСТОРИИ

Гледайте онлайн PEREGRINUS oт Zoi Dimitriou, част от паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ. Творбата ще бъде на разположение в YouTube канала на Фондация ЕДНО в рамките на една седмица.

Времетраене: 90 мин

Официален трейлър: https://vimeo.com/222402584 

Какво се случва, когато отказът се превърне в отправна точка за пътуване? Какво се случва, когато помолите тялото си да върви напред, но всичко, което то иска да направи, е да остане на едно място?

ЗА PEREGRINUS:

„Peregrinus“ произхожда от латинска дума, която може да означава много неща: „поклонник“ и „скитник“, „чужденец”, “непознат“, „пътешественик“, „човек от някъде другаде“ или „ временно пребиваващ“. Терминът “peregrinatio” от своя страна описва състоянието на „да бъдеш или да живееш далеч от дома“.

В PEREGRINUS Zoi Dimitriou изследва проблемите на бягството и изгнанието, скитничеството и наложения номадизъм, създавайки архив от реални човешки истории. Публиката и изпълнителите се превръщат в пътешественици, които прекосяват заедно извиващите се маршрути на философско преживяване, което има всичко общо с “напредъка в застой” на индивида по време на криза и смут.

Първата фаза на PEREGRINUS, която ONASSIS STEGI представя, е разработена в Blank Canvas Residency във Firkin Crane, Ирландия и в Dance Dance Center в АТИНА. Драматургията е дело на британския театровед и професор от Университета в Рохемптън – Джо Келехър, автор на многобройни творби, включително „The Illuminated Theatre: Studies on the Pattering of Images“ (Routledge 2014), а спектакълът е създаден в сътрудничество с Никълъс Ридоут, Клаудия и Ромео Кастелучи, и Киара Джуди. (Routledge 2007).

ЗА Zoi Dimitriou:

Зои Димитриу е концептуален артист, танцьор и хореограф. Завършва Гръцкото национално училище за танц, а след това продължава обучението си в школата „Триша Браун“ в Ню Йорк със стипендия от ФОНДАЦИЯ ОНАСИС.

Димитриу стартира своята кариера през 2006 г. Докато е базирана едновременно в Лондон и в Атина. Основният стремеж на нейната работа е изследването на съвременните артистични практики, в които движението е организационен принцип. Творчеството й е фокусирано в интердисциплинарни методологии и колаборативни форми на сътрудничество.

Повече на: http://www.zoidimitriou.com 

****

КРЕДИТИ:

CONCEPT, ARTISTIC DIRECTION, CHOREOGRAPHY & PERFORMANCE: ZOI DIMITRIOU

DRAMATURGY : JOE KELLEHER

SET & COSTUME DESIGN : EVA MANIDAKI

LIGHTING DESIGN : ELEFTHERIA DEKO

SOUND DESIGN : COTI K.

ARTISTIC CONSULTATION : PETER VON SALIS

RESEARCH & INTERVIEWS : BETINA PANAGIOTARA, ZOI DIMITRIOU

LOCATION SCOUTING : DIMITRIS CHALKIADAKIS

ASSOCIATE ARCHITECT : EFTHYMIOS DOUGKAS

ASSISTANT CHOREOGRAPHER : ANDRONIKI MARATHAKI

ASSISTANT TO SET DESIGNER : MYRTO MEGARITOU

EXECUTIVE PRODUCER : KONSTANTINOS SAKKAS

ASSOCIATE PRODUCER : LIA PRENTAKI

LINE PRODUCTION : ANNA TSAPARA

PRODUCTION MANAGEMENT : DELTA PI

PRODUCTION : ONASSIS CULTURAL CENTRE-ATHENS / FAST FORWARD FESTIVAL

SUPPORTED BY : FIRKIN CRANE (IRELAND), LABAN THEATRE (LONDON), METAL SOUTHEND (SOUTHEND), TRINITY LABAN CONSERVATOIRE FOR MUSIC AND DANCE & THE DUNCAN RESEARCH CENTRE FOR DANCE (ATHENS)

WORLD PREMIERE AT : ONASSIS CULTURAL CENTRE / FAST FORWARD FESTIVAL (ATHENS)

SPECIAL THANKS TO : NICHOLAS MINNS, ANDREW DELANY, EIRINI ALEXIOU, MARIA DOUROU, LIA PRENTAKI, BENJAMIN MIZAN

***

 

ФОКУС ГЪРЦИЯ и представянето на PEREGRINUS се реализира с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

Паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Onassis Национален фонд Култура