обещай ми

kabinet k & hetpaleis (БЕЛГИЯ)

21.05.2022 – 19:30

Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив

Спектакълът е достъпен за лица с намалена подвижност.

Снимането по време на спектакъла е забранено.

Препоръчителна възраст: 8 +

Безстрашието в преследване на щастието

обещай ми е празник на смелостта и безразсъдството, танцов флирт с опасностите и тревогите, които напразно искаме да прикрием или да забравим. От сцената струи по детски неподправен, но физически мощен порив за нахлуване в територията на неизвестното. Любопитство, а не безразличие, и импулсивност, а не илюзия за сигурност – нямаме ли нужда точно от това, точно сега? Спектакълът с музика на живо разказва за живителната сила на непознатото да ни движи напред, макар понякога с цената на белези и рани по кожата ни.

Белгийската танцова компания kabinet k поставя под въпрос самата представа за страха у няколко поколения. Седем танцьори, сред които и деца, оставят своите страхове зад кулисите, за да покажат експлозивната енергия на съществуването, която не признава задръжки, граници и инертно въздържание. Да направиш нещо за първи път. Да се предизвикваш себе си. Да поемеш риска да загубиш. Да излезеш от утъпканите пътища и да ходиш по ръба. Да изпуснеш контрола. Да окажеш съпротива, когато не си съгласен. Да се изплезиш на демона, който те преследва. Да хвърлиш камък по смъртта! Защото не значи ли тъкмо това да си истински жив? 

oбещай ми е поредната продукция на белгийската танцова компания kabinet k, създадена след интензивна творческа работа с деца. Отправна точка на хореографите е динамиката на безразсъдството, тъй като днес мнозина са се поставили в кръгова отбрана срещу реалността, опитвайки се да играят на сигурно и всячески да избегнат несполуки, неудачи и неуспехи. Танцувалният език в спектакъла е силно повлиян от импровизационни сесии с деца през лятото на 2020-а година, особено чрез изследване на люлеенето, подскачането и други.

ОТЗИВИ

*Пази се! Това ще помислите, докато гледате обещай ми- колкото красиво, толкова и опасно танцово представление. 

Обещай ми разкъса общоприетото на нишки, хората – на парчета, табутата – на трохи, а чистите танцови стъпки – на фрагменти. Те се осмеляват. Това представление излива красотата като капки от чучур и ви трогва, като поставя невъздържано момиченце рамо до рамо със силен мъж и превръща момичета с ангелска руса коса в свирепи революционери. Това е уау-завой в творчеството на Kabinet К и послание към танцовия свят – да погледнем сериозно на децата като на пълноценни изпълнители, способни на много повече, отколкото творбите за детския им свят повеляват… Kabinet К правят силна заявка – да ценим заедно безстрашието в преследване на щастието.

*KNACK FOCUS

* Обещай ми е примамливо брутална ода за твърдоглавото дете. 

Обещай ми е ода не само за нашия вътрешен бунтовник в едно плашливо общество, което се кълне в контрола и сигурността. В спектакъла става дума и за упоритостта да отстояваш нещо. За  прескачането на вашите граници. За плаването срещу течението. И за вярването, че ако почти се ударите в стената със затворени очи, винаги ще има някой да ви защити. Това прави обещай ми красива противоотрова за днешните времена.

* DE STANDARD

KABINET K

Йоке Лаурейнс и Квинт Мансховен са хореографи, завършили съответно философия и дизайн. Работата им в kabinet k  е фокусирана в създаването на танцови продукции, в които участват както професионални танцьори, така и деца. Техният танцов език се основава на реални действия и дребни жестове от ежедневието, преплетени с елементи от игри. Тъй като изпълнителският състав включва деца, това прави продукциите им достъпни за малки и големи. 

Всяка сценична творба на kabinet k  буквално изниква от стъпките на малките танцьори, именно заради тяхната естественост и интуитивност. Това е ключов аспект на танцовия език на двамата хореографи и обяснява защо те обичат да работят с деца и по-възрастни хора, които не са повлияни или са по-малко повлияни от определени модели на поведение или специфична танцова техника. Хореографите желаят да се отнасят към танца по начин, характерен за възрастните, но и да оставят детето да бъде „дете“. Затова в подхода им няма даже нотка на покровителство – интелигентността не е чужда на децата, а танцът е форма на изкуството, която по интиутивен път може да спечели децата и юношите.

От 2002-а година насам Йоке Лаурейнс и Квинт Мансховен създават серия спектакли под шапката на няколко големи театрални компании, и градят репутация си на „младежката танцова сцена”: DROMEN HEBBEN VETERS (fabuleus), SHELTER (Kopergietery), MARTHA, MARTHE (Kopergietery) и QUESTO RICORDO (CC Hasselt). Със спектаклите EINZELGÄNGER, UNFOLD, I SEE YOU, ZWALUWZANG, RAW и BAB(B)EL двамата да надграждат своя репертоар за младежка аудитория. Спектаклите UNFOLD и RAUW са включени в програмата на Theatre Festival и позиционират Kabinet К на международната карта. От 2016-а компанията е ангажирана в структурно сътрудничество с младежкия театър Нetpaleis в Антверпен. HORSES е първата постановка, която се създава в резултат на това партньорство, а през 2018-а там е създадена и продукцията INVISIBLE.

Кabinet k  следва органичен подход към танца, който придава значение не виртуозността, а на определена автентичност на движението. Хореографското съдържание винаги има приоритет пред естетиката. Компанията си случи с танцов език, който в един момент е съзерцателен, минималистичен и визуален, а след това преминава в сурова, брутална и буйна енергия. Той се развива около централна идея, каквато е устойчивостта в RAUW или сляпата вяра в HORSES – тази идея се предава на младата публика чрез движенията, сценографията, изпълнителския състав, ритъма на представлението и т.н. Други от постоянните елементи в тази работа са музиката на живо и/или новосъздадена музика, присъствието на танцьори от различни поколения на сцената, влиянието на визуалните изкуства. Kabinet K искат да предложат алтернатива, да покажат различни подходи и да контрират тишината със сценични светове, изпълнени с възможности и предложения. Поезията на творбата е универсална.

КРЕДИТИ:

Choreography: Joke Laureyns & Kwint Manshoven

Live Music: Thomas Devos

Dramaturgy: Mieke Versyp & Koen Haagdorens

Dance: Ido Batash, Ilena Deboeverie, Téa Mahaux, Zélie Mahaux, Kwint Manshoven, Juliette Spildooren en Lili Van den Bruel

Scenography: Kwint Manshoven & Dirk De Hooghe

CostumesValerie Le Roy

Light Design: Dirk De Hooghe

Technique: Dirk De Hooghe & Pieter Kint

Production management: Marieke Cardinaels

Communication & Distribution: Mieke Versyp

Photography: Kurt Van Der Elst

Production: kabinet k & hetpaleis 

many thanks to:  les ballets c de la b 
with the support of : the Flemish government, the city of Ghent & the Tax Shelter of the Belgian federal government via Casa Kafka