12-14 ФЕВРУАРИ 2021
RESPONSES (ФОКУС ГЪРЦИЯ)

RESPONSES (2015)

Документален филм

Продължителност: 66 мин.

Език: английски със субтитри на гръцки език

Гледайте онлайн на 12, 13 и 14 февруари тук.

Код за достъп ще намерите тук на 12 февруари. 

Код : amorphy.org

Документалният филм RESPONSES, част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ONE DANCE WEEK 2021, представя съвременни гръцки хореографи, чиято работа влиза в дискурс със социално-политическото състояние на страната през последните години. 

Как ситуацията се отразява върху творческия им процес? Какво е отражението й върху тематичното съдържание и сътрудничествата? Дали са се задълбочили в области, които иначе не биха изучавали? 

RESPONSES ще бъде показан като продължение на лекцията на Стериани Цинцилони, а във филма ще се срещнем със знакови творби на 15 от най-интересните представители на съвременната гръцка танцова сцена, включително Димитрис Папайоану и Еврипидис Ласкаридис.

Бележка от Penelope Iliaskou / Артистичен директор на Duncan Dance Research Center:

“През декември 2015 г. Duncan Dance Research Center беше домакин на срещите межу артистичните директори и куратори на EDN – European Dance Network. Домакинството – „xenia“ на древногръцки, предполага щедрост, искреност и взаимни отношения между гост и домакин. 

За нас, работещите в DDRC, тази среща беше вълнуваща възможност да представим нашия град, танцова общност и работата ни в контекста на тези ценности. 

Чувствах, че всеки опит за измисляне на форма на платформата би бил неточен по отношение на реалната ситуация в Гърция. Така че, заедно с група артисти и мислители от нашата общност съ-проектирахме план за събития, който, далеч от това да се фокусира върху „продуктите“, би разкрил процесите и динамиката, изобразявайки края на една ера и необходимостта от изследване на нови области, нови формати на представяне и сътрудничество. 

Тази „карта“ на съвременния танц в Гърция на фона на кризата е съставена като поредица от събития, които характеризират нашата артистична общност, както нашия град и страната ни, нейната архитектура и настоящата социална и политическа реалност. 

Докато позволява на партньорите от EDN да “надникнат“ в страната и в реалния танцов пейзаж по нов и ясен начин, представената картина повдига редица въпроси относно настоящето и бъдещето на танца. Сред поредицата от събития беше и прожекцията на POSITIONS – филм, който представя гръцки хореографи, чиято работа е в дискурс със социално-политическата реалност в страната през последните години. 

Днес това видео, освен че съдържа архивен материал, разглежда въпроси и разкрива контексти, които, опасявам се, са все още актуални.” 

Артистите, представени във филма: Tzeni Argyriou, Ermira Goro, Maria Gorgia, Zoi Dimitriou, Lenio Kaklea, Giota Kallimani, Iris Karayan, Euripides Laskaridis, Medie Mega, Mariela Nestora, Dimitris Papaioannou, Ioanna Portolou, Kostas Tsioukas.

Кураторски екип: Tzeni Argyriou, Penelope Iliaskou, Euripides Laskaridis, Alexandros Mistriotis, Mariela Nestora, Betina Panagiotara, Steriani Tsintziloni

Видео/снимки: Vassilis Xenias

***

ФОКУС ГЪРЦИЯ и представянето на RESPONSES се реализира с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

Паралелната програма на ФОКУС ГЪРЦИЯ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Благодарим за съдействието на Duncan Dance Research Center.

  Onassis