SPARK е партньор на ONE DANCE WEEK 2022

Сега можеш да пътуваш по-лесно, по-евтино и без вредни емисии между София и Пловдив 

Услугата за споделена електромобилност SPARK е официален партньор на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK. 

Всички, които пътуват за фестивала между София и Пловдив, могат да стигнат на цена от средно 40 лв в посока за електромобил. От началото на 2022-ра година услугата оперира между градовете София – Пловдив, като потребителите могат да наемат електромобил от единия град и да го освободят безпроблемно в другия, без да плащат за престоя на колата. Всички модели в платформата, които имат над 200 км пробег с едно зареждане, имат и закупени винетки.

В Пловдив автомобил от SPARK може да бъде нает или освободен в голяма част от града, както и в основните търговски и бизнес центрове. Към момента зоните за наем и освобождаване на SPARK покриват централната градска част и синя зона, основните търговски и бизнес зони, кварталите „Каменица“, „Кършияка“, части от „Съдийски“, „Младежки хълм“, “Тракия”, район “Южен”, “Христо Смирненски”, “Христо Ботев – Север”, “Възраждане”, “Захари Зограф”, “Кючук Париж”, Гребната база, стадион Пловдив и други. Същевременно наличните автомобили в града вече са над 100.

ONE DANCE WEEK е партньор в инициативата “Нов европейски Баухаус”, която цели обединяване между изкуство, култура и технология, с цел създаване на по-добра жизнена среда чрез приобщаване, устойчивост и естетика. 

Колаборацията между ONE DANCE WEEK и SPARK е в унисон с насоките на новия европейски „Баухаус“, като част от зелените решения, които фестивалът използва, за да постигне целите на Европейския зелен пакт. 

SPARK предлага удобен, достъпен и екологично чист транспорт без вредни емисии и спомага за решаването едни от най-сериозните проблеми в градската среда – замърсяването на въздуха, нивата на шум, тежкия трафик и проблема с ограничените места за паркиране в централните градски части. 

От създаването си през 2016 г. до момента услугата за споделена електромобилност SPARK директно е спестила 7,3 млн. кг. вредни емисии във всички държави, където оперира. 

В България прекият ефект на услугата върху околната среда възлиза на повече от 3 млн. кг. спестени вредни емисии. За сравнение, това е еквивалент на над 235 603 засадени дървета, които да улавят и складират вредните емисии.

Освен прекият положителен ефект върху природата директно в градската среда, където този проблем е най-значим, SPARK оказва и индиректно влияние и върху други, важни проблеми – нивата на шумово замърсяване и тежкия трафик. Услугата SPARK е една от малкото в световен мащаб, които залагат на 100% електрически автопарк, който към момента възлиза на над 1600 автомобила, като повече от 550 са в София и Пловдив. Електромобилите не отделят вредни емисии при движение и не увеличават нивата на шумово замърсяване, защото са тихи.