ПОТ ФОЛК

LAIMPERFECTA (ИСПАНИЯ)

27 май – 18:30

28 май – 19:00 

на открито, пред Дом на културата „Борис Христов“

Испански фолклор, електронна музика и вулканичната телесна енергия на съвременния танц

Испански фолклор, електронна музика, вулканична телесна енергия, съвременен танц. И това не е всичко, което ще видите на открито пред Дом на културата „Борис Христов“. Колективът Laimperfecta съчетава баски традиции с електронна музика, отвореното пространство засилва въздействието на тази нестандартна, но всъщност успешна комбинация, изпълнена с физическа виртуозност и висок емоционален заряд.

Колективни по характер и възпроизводство танцови ритуали се озовават на горещо рейв парти, където пък всеки вибрира и се забавлява по свой начин. Площадът става дансинг през десетилетията, а телата все така препускат, търсейки щастие, освобождение, въздигане и свързване с останалите. Това са движения, закодирани в съзнанието ни, насложени или пък изцяло нови.

Електронната музика ли е новият фолклор, щом като я приемаме и предаваме в кодове от стъпки и движения, резонираме в ритъма и пулса й някак ритуално? Това ли е новата традиция, щом като чрез нея намираме себе си, общност и място да принадлежим? Съвременно “народно творчество”, отворени за всеки. А неговият лакмус е нещо толкова човешко – потта.

Испанските хореографи Алберто Алонсо и Клара Помпин преобръщат стереотипа за изпотяването като нещо срамно, грозно, отвратително. Тъкмо обратното – те виждат потта като доказателство, че сме живи, отдадени, пречистени и като плът, и като мислене. Че танцът е живот и на сцената, и извън нея.

“ПОТ ФОЛК е да изпотиш дрехата си и след като я свалиш, да изпотиш кожата си, и след като я свалиш, да изпотиш костите си, и след като ги свалиш, да изпотиш новата идея, че всеки може да танцува.”

– Laimperfecta

LAIMPERFECTA

Laimperfecta е творчески колектив, създаден през 2016-а в Мадрид от Алберто Алонсо и Клара Пампин. Наричат се колектив, защото най-вече се стремят да останат близо един до друг. Интересуват се от хореографията като опора за натрупване и трансформация на енергия, както и от физическите и емоционалните състояния, породени от движението на тялото. Те следват идеята, че това им помага да преосмислят практиката си и контекста. Резидентна компания на „Хореографски център Канал“ и La Casa Encendida.

Родом от Мадрид (1987), Алберто Алонсо учи паралелно драматични изкуства в Лабораторията за театрални изследвания „Уилям Лейтън“ и съвременен танц при различни преподаватели. Негови учители са артисти, сред които Хесус Рубио Гамо, Айтана Кордеро, Жанет Новас, Мар Лопес, Ануска Алонсо, Даниел Абреу, Виктория П. Миранда, Рикардо Сантана, Майте Лараниета и други, а по-късно и Давид Ернандес, Ан Лин Алкселсен и Les slovaks в P.A.R.T.S. (Брюксел). Като изпълнител работи с Хесус Рубио Гамо в спектакъла BOLERO (селекция на мрежата Open Sky 2016 и Aerowaves 2017), с Даниел Ернандес и Абрахам Хуртадо в ACAB DE SPIN-OFF DANCE, с Рикардо Бускарини и други. Интересува се от движението, думите и новите сценични практики. Спектакълът SOBRELAJUVENTUD на Laimperfecta награден от 30-о издание на Certamen Coreográfico de Madrid) с наградата на критиката.

Клара Помпин е родена в Мадрид (1988) и завършва драматични изкуства в TAI, като съчетава обучението си с уроци по танци при различни преподаватели. Завършва съвременен танц в танцово студио „Кармен Сенра“, където получава стипендия, за да премине към професионално обучение. Сред учителите й са артисти като Хесус Рубио Гамо, Жанет Новас, Мар Лопес, Айтана Кордеро, Ануска Алонсо, Гилермо Вайкерт, Даниел Абреу, Давид Ернандес, Ан-Лин Акселсен, Рикардо Сантана, Елена Кордоба, Майте Лараниета, Нурия Хименес и други. Работи с Хесус Рубио Гамо в продукциите Gran Bolero, Bolero (Aerowaves 2017) и Danzas del Sur de Europa , с Лусия Мароте и Елена Кордоба, като участва и като актриса в различни филмови проекти. С Алберто Алонсо създава laimperfecta, печелейки, наред с друго, наградата на публиката на Certamen Coreográfico de Madrid 2016 за соловия си спектакъл Concierto.