СИЛАТА (на) СЛАБОСТТА

МОХАМЕД ТУКАБРИ (БЕЛГИЯ)

28.05.2023
Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив
Начало: 18:00
Снимането по време на спектакъла е забранено.

Една плът и кръв, един корен, две поколения, два отделни свята. Те най-сетне ще се съберат. 

На сцената майка и син се намират отново след години на раздяла, за да се огледат един в друг и чрез танц да съградят пространство, в което се чувстват вкъщи. Домът е място, но може и да е усещане – колкото крехко, толкова и силно, за да се възпроизведе навсякъде. В театралната зала, в непознат град, в миналото и в бъдещето.

Тя винаги е мечтала да бъде танцьорка, той превръща танца в своя професия. Дуетът на тунизийския хореограф Мохамед Тукабри, работещ в Белгия, и неговата майка Латифа е пресичане на линиите на техните физически тела, мечти, търсения, животи. Двамата показват на публиката своето събиране, което няма нужда да бъде изиграно, защото се случва по естествен, деликатен и съкровен начин.

Спектакълът е красив и нежен танцов разказ за връзката между майка и син, но и за значението на дома, когато си близо и когато си далеч. За стремежа да бъдеш на безопасно място, под покрива на обичта и споделената грижа с най-близките. Там, където си истински, естествен и открит. Там можеш да бъдеш всичко – достоен, приет, оценен и уязвим, слаб, беззащитен.

Домът е силата (на) слабостта на човека, ценност и фикция, прозорци и стени, и както и да го познаваме или фантазираме, всички се завръщаме там, независимо от раса, религия, социална класа, сексуална ориентация, независимо от всичко.

“С всички революции, войни, природни катаклизми, насилие над животни, климатични промени, миграция, разделяне на деца от майките им, движението #MeToo, патриархалната система, белите привилегии … Какво може да направим на фона на всичко това? Към кого да се обърнем, щом нямаме никого? Къде да отидем, когато няма къде да отидем? Нима в крайна сметка не разполагаме само един с друг? Къде е това пространство, мястото, където човек може да излекува своята наранена душа?”

– Мохамед Тукабри

“Мохамед Тукабри искаше да направи представление с майка си. Много простичко желание: да танцуваме с човека, който ни е дал живот и ни познава най-добре. На сцената те са необичаен дует, ако не и в живота… Телата им се разтеглят на сцената, за да се превърнат на моменти в ехо на другия, в негово отражение, в негова симфония, в негова болка… Със сюжетна простота, естетическа поезия и смайваща виртуозност Мохамед Тукабри ни връща към драмите на древността и пита какво значи да изкорениш собствената си плът”.

– Даян Фурдриние, драматург

Мохамед Тукабри

Родом от Тунис, Мохамед Тукабри танцува от 12-годишен, започвайки с брейкденс. Става част от трупата на Балетен театър „Сибел“ под ръководството на Сихем Белходжа (2002-2008). На 16-годишна възраст Тукабри постъпва в Международната танцова академия в Париж. Той се завръща в Тунис през 2007-а, за да следва в Средиземноморския център за съвременен танц. Между 2006-а и 2008-а работи с хореографа Имед Джемаа в 5 постановки.

През 2008-а Мохамед започва обучение в P.A.R.T.S – танцово училище в Брюксел, ръководено от Анне Тереза де Кеерсмакер. По също време участва в спектакъла BABEL (2010) на Сиди Ларби Черкауи и Дамиен Жале от белгийската Eastman Company. В периода 2013-2018 Мохамед е част от състава на Needcompany, международна компания в Брюксел, основана от Ян Лауерс и Грейс Елън Барки. Участва и в римейка на репертоарната постановка ZEITUNG (2012) на Анне Тереза де Кеерсмакер , както и в спектакъла SACRE PRINTEMPS! (2014) на Айша М’Барак и Хафиз Дхау от тунизийската танцова компания Chatha.

Скорошната работа на Мохамед Тукабри включва римейк на операта SHELL SHOCK, A REQUIEM OF WAR (2018) с хореографа Сиди Ларби Черкауи, композитора Николас Ленс и писателя Ник Кейв в Парижката филхармония по повод на 100-годишнината от Първата световна война. Участва и в по-новите творби на Ларби, като NOMAD (2018), а също и в операта ALCESTE (2019) с хореография за Баварската държавна опера в Мюнхен.

Премиерата на първата му самостоятелна творба THE UPSIDE DOWN MAN е представена на фестивала Me, Myself & I в Хелерау, Дрезден, през май 2018-а. В последствие спектакълът е представен в Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Швеция и Австрия. Той е избран за Het Theaterfestival в категорията #NewYoung през септември 2019-а. СИЛАТА (на) СЛАБОСТТА е най-новата му творба – дует с неговата майка.

КРЕДИТИ:

Concept and choreography: Mohamed Toukabri

Performance: Mimouna (Latifa) Khamessi and Mohamed Toukabri

Dramaturgy: Diane Fourdrignier

Technical Direction and scenography: Lies VanLoock

Technical coordination tour: Matthieu Vergez

Sound design and artistic advice: Annalena Fröhlich

Sound technician: Paola Pisciottano

Costume design: Ellada Damianou

Research & development: Eva Blaute

Executive production: Caravan Production

Coproduction: Needcompany, Vooruit, Beursschouwburg, Dansens Hus Oslo

Residency support
Cultuurcentrum De Factorij, Needcompany, Vooruit, Charleroi Danse

With the support of The Flemish Authorities and the Flemish Community Commission

Photography: Christian Tandberg – Dansens Hus Oslo