СКРИТ ГЕРОЙ

ДАМИАНО ОТАВИО БИДЖИ И АЛЕСАНДРА ПАОЛЕТИ

(ИТАЛИЯ)

световна премиера

credit: Pavlos Kosmidis

01.06.2022 – 19:30

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Снимането по време на спектакъла е забранено.

 

Before time itself.

From Harmony, from heav-nly Harmony,

This universal Frame began:

From Harmony to Harmony

Through all the compass of the Notes it ran,

The Diapason closing full in Man.

“Ода на Света Сесилия” – Джон Драйдън, 1687

 

 СКРИТ ГЕРОЙ е разказ за момента, за мига извън нишката на времето или преди самото време изобщо. На сцената времето започва да тече със счупването на баланса и симетрията. Без взрив, без звук, само временна вибрация във въздуха. Симетрията се разпада и различни присъствия без ос и посока започват да се припокриват, смесват. Останки и разпръснати фрагменти се опитват да се съединяват наново и да образуват всеки път различни форми. Те се променят в своята постоянна експанзия.

Двама от най-разпознаваемите представители на съвременната италианска танцова сцена, Дамиано Отавио Биджи и Алесандра Паолети изследват вътрешния свят на човека и образите, които го населяват, но и екзистенциални теми – вечните ребуси на съществуването. На границата между танц, театър и визуални изкуства, техните произведения вплитат техники, умения и изразни средства, но също и наука. Същото важи и за спектакъла СКРИТ ГЕРОЙ.

През вековете разказът за създаването на света се променя, разтърсвайки и общата реалност, и представите на отделния човек. Този разказ е предаван и с умовете – на математици, физици и астрономи, и със сърцата – в митологията, музиката, поезията. Два свята, които се сливат на сцената, така че прецизният танц и частите на наратива да експлодират в динамични образи, свързани с някои от най-древните истории, сякаш са части от едно цяло.

Създаването на спектакъла тръгва от интереса на хореографите към темата за бездната. Не просто физическата пропаст или чувството на безнадежност, а бездната в екзистенциален и творчески смисъл. Въпрос или усещане, което мнозина изпитаха по време на пандемията. Търсейки отговор, Биджи и Паолети обръщат поглед към скорошни открития, произхода на вселената и човешкия стремеж да обясним необозримото – самото Сътворение, Вселената, Времето или пък вероятно мястото ни в тях.

credit: Fabio Melotti

ДАМИАНО ОТАВИО БИДЖИ И АЛЕСАНДРА ПАОЛЕТИ

Дамиано Отавио Биджи е италиански хореограф, танцьор и изпълнител. От Операта в Рим до Димитрис Папайоану, работейки междувременно в няколко френски компании за съвременен танц, Дамиано се присъединява към трупата на TANZTHEATER WUPPERTAL на легендарната Пина Бауш през 2005-а, понастоящем продължава да работи там като гост. Той участва и във филма “Пина” на Вим Вендерс.

Запознанствата в кариерата на Дамиано го подтикват да пресече различни творчески търсения и визии, обогатявайки и вдъхновявайки своя хореографски и педагогически свят. Носител е на Международната награда за танц Капри (2016) и Националната награда Premio Sfera d’Oro per la Danza (2020).

Алесандра Паолети е италианска актриса, режисьор и автор. Тя активно работи в областта на изследователския театър, танцовия театър и съвременния танц. Завършва Националната драматична академия “Силвио Д’Амико”,  а интерпретатор и режисьор/хореограф тя се движи между различни езици и визии. Сред най-значимите срещи и колаборации в нейната артистична кариера са тези с A.Knapp, JAStanzak, T.Ostermeier, J.Muller/Fura dels Baus, J. Sanchis Sinisterra, R.Garcia и L.De Be. Тя печели Националната театрална награда „Le Maschere del Teatro“ и приза „Златен Граал“. Вече няколко години сътрудничи с Общинския театър в Истанбул като чуждестранен режисьор.

Алесандра Паолети и Дамиано Отавио Биджи започнат своето сътрудничество с проекта YUVAYA DÖNMEK, BABAM IÇIN (Back Home, to my Father) на Общинския театър в Истанбул. Сред общите им творби са MARION – спектакъл в рамките на проекта Il posto dei racconti, куриран от режисьора Мимо Кутикио и базиран на поемата  „Орландо инаморато“ от Матео Мария Боярдо, и JAMÓN EN ALQUILER, създаден с африканския танцьор Мансо Асенсио за френските фестивали Le Chaînon Manquant в Лавал и Le Temps d’aimer в Биариц. 

Артистичната им работа е плод на диалог с езици от различно естество – между жанровете на танца, театъра и визуалните изкуства. Съществените елементи в произведенията им произлизат от изследвания на структурни, драматургични и кинестетични композиционни схеми, които често интегрирани в научни дисциплини. Личното и емоционалното са оказват изтласкани от по-аналитичния творчески процес, който периодично задвижва нови форми на взаимоотношения и нови гледни точки върху артикулацията на тялото в пространството и времето.

credit: Fabio Melotti

КРЕДИТИ:

Създадено от Alessandra Paoletti & Damiano Ottavio Bigi с участието на Damiano Ottavio Bigi & Lukasz Przytarski

звукова композиция: David Blouin

светлинен дизайн: Evina Vassilakopoulou & David Blouin / Amador Artiga Tuset
фотограф: Pavlos Kosmidis & Fabio Melotti

ко-продукция на: TORINODANZA Festival, ONE DANCE WEEK, Compagnia Degli Istanti

с подкрепата на:  2WORKS / DIMITRIS PAPAIOANNOU, il FUNARO / Pistoia, Fabbrica Europa / PARC Performing Arts Research Centre – Firenze, LAVANDERIA A VAPORE centro di residenza per la danza – Torino, Teatro-Biblioteca Quarticciolo – Roma, Ministerium für Kultur und Wissenschaft des Landes Nordrhein Westfalen