НЕОБИЧАЙНО СЕМЕЙСТВО

КЛЕР ДЮРАН-ДРУЕН (ФРАНЦИЯ)

* световна премиера
* 20 години ЕДНО

27.05.2022, Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив
Начало: 19:30
Спектакълът е достъпен за лица с намалена подвижност.
Снимането по време на спектакъла е забранено.

“В този танц не става въпрос просто за показване на тела, а за композиране на целия набор от сили, които ме вдъхновяват. Именно чрез работата върху художествената форма разбирам, че правя политически жест”.

Красотата на танца може да поникне от най-чудатото рандеву на танцьори от различни, даже противоположни ъгълчета на обществото. НЕОБИЧАЙНО СЕМЕЙСТВО ни показва какво би се случило, ако на едно и също място се съберат пациент на психиатрична клиника и човек с изявен талант в спорта, науката или изкуството, например. Това е спектакъл на участието, който не идва като запазена територия за виртуозни танцьори, а като отворена покана за местни участници да се включат.

Френският хореограф Клер Дюран-Друен събира 7 професионални танцьори от своята компания Traction със 7 местни танцьори от различни общности. Тази необичайна среща, която иначе не би се случила, разчита на провокацията от излизането извън зоната на комфорт, на психологическото и физическото взаимодействие между непознати, за да намери нови форми на танц. Участниците ще трябва да се отърсят от своите представи и навици за работа с тялото, ще минат през метаморфози и ще образуват на сцената едно безподобно семейство. Неговите членове не са имали възможност да се познават, но сега могат да направят нещо красиво заедно.

На показ са изложени човешките странности, неповторими и поемащи в неочаквани посоки. Идващи от периферията на обществото или просто далеч един от друг, професионалните танцьори и местните участници ще намерят общ движенчески език. В него красотата не е непременно функция на физическата виртуозност на танцьора, по-скоро на доверието към останалите. Красотата не е нормативно предписание за движенията на тялото, както е в балета, например. И макар майсторските изпълнения да са впечатлящи, Клер вижда красотата като нещо просто и докосващо, дори да е несъвършено.

Характерно за работата на Клер Дюран-Друен е, че работи с аматьори и хора с физически ограничения и „поведенчески разстройства“, които някои биха окачествили като “увреждания”. Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва правилата кой може или не може да бъде на сцената.

“В този танц не става въпрос просто за показване на тела, а за композиране на целия набор от сили, които ме вдъхновяват. Именно чрез работата върху художествената форма разбирам, че правя политически жест”.

– Клер Дюран-Друен

КЛЕР ДЮРАН-ДРУЕН

Клер Дюран-Друен следва в Лондонското училище за съвременен танц, а след като завършва през 1998-а, тя се присъединява към танцовата компания на Филип Сер в Лозана и към трупата на Жаки Овре в Кан.

В периона 2000-2009 тя придружава Нике Свенeн и компанията IN VIVO в редовната им работа в психиатрични болници и участва в няколко творби, сред които Intiem, Presto Jubilato и La Chambre D’ange.

През 2007-а Клер основава танцовата компания Traction, която всеки месец работи в психиатричната болница в Лимож, провежда артистични акции в затвори (в Лимож, Вал д’Оаз, Версай, Вивон и други). Тя създава спектаклите CHAMBRE 10 (2010), VIE DE FAMILLE (2013), WHO’S BACH? (2016) и PORTRAIT DE GROUPE AVEC FEMME(S) през 2018-а.

Режисира и документални филми за телевизии като Fr3 и Planète в партньорство с Pyramide Production. Blanche-Neige en prison (2011) е 52-минутен документален филм за танцов уъркшоп с група затворнички от затвора Poitiers-Vivonne. През 2013-а вторият документален филм, озаглавен Seconde Danse, проследява пътуването на Беатрис след напускането на затвора и завръщането ѝ към танца. Днес тя току-що е завършила третия си документален филм (Fr3) Le monde autrement, разказващ за срещата ѝ с пациенти с поведенчески проблеми, с които танцува от пет години.

КРЕДИТИ

Choreography: Claire Durand-Drouhin

Performers: Mathieu Boudon, Adalberto Fernandez Torres, Aipeur Foundou, Inés Hernández, Delphine Lanson, Jyotsna Liyanaratne, Haruka Miyamoto, Yann Pechaux, Aurélie Pommier, Jean-Pierre Rigondeau, Guillaume Suarez Pazos

Music: MEUTE / Charles Amblard

Photography: Nora Hougenade

Partners: DSN — Dieppe Scène Nationale, CCM de Limoges — Scène conventionnée pour la danse, DRAC NouvelleAquitaine, DRAC Normandie, Région Nouvelle-Aquitaine, APEI Dieppe, OARA

With the support of Danse élargie and the SACD