Velis Vineyards: За връзката между виното и съвременния танц

Танцът е освобождение, трансценденция, която ни приближава към истинската ни същност. Танцът е екстаз, опиянение, същестуващ извън границите на нормалното.

Фридрих Ницше използва термина Rausch, за да опише това състояние. Според неговата теория, Rausch може да бъде постигнат чрез всичко „Дионисиево“ – танц, театър, вино. Но връзката между танца и виното не е единствено сетивна – тя е заложена в историята на съвременния западен театър. Театралният фестивал Дионисия в древна Атина е включвал либация или ритуал на възлияние на вино преди началото на представленията.

Театралният учен Бригите Маршал също изследва театралното наследство и неговата историческа връзка с опиянението. Маршал твърди, че театралният пърформанс произлиза от ритуали, в които са се използвали опиати (Rauschmittel) като вино, с цел засилване на афективното измерение. По този начин, виното е пряко свързано с изкуството, театъра, танца, движението, усещането за излизане извън пределите на познанието.

Българо-немският винен проект Velis Vineyards, официален партньор на ONE DANCE WEEK 2021, оценява тази връзка и цели да предложи своята съвременна интерпретация, преплитайки вино с изкуство във всичките му форми. 

Историята им започва в сърцето на западна Тракия с рекултивацията на стари лозя през 2010 година, а грижата към старото полага началото на бъдещата им идеология. Днес Velis Vineyards притежават 37 хектара лозови масиви в България, засадени с френски сортове грозде, от които произвеждат висококачествени вина с характер и потенциал за отлежаване. Винификацията се извършва в собствени модерни изби във Flörsheim-Dalsheim, Германия и във „Вила Велис“ в село Карабунар, област Пазарджик, България.

Винарска изба „Вила Велис“ отвори вратите си през юли 2021 година, утвържавайки се като дом на виното и изкуството. По време на откриването, ВИ „Вила Велис“ представи авторски танцов спектакъл, създаден специално за случая. В избата се организират събития, съвременни театрални представления, изложби и фестивали. 

Ще можете да се насладите на винената селекция на „Вила Велис“ по време на ONE DANCE WEEK 2021. Ще намерите техния щанд във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив.

Повече информация можете да намерите в официалния им уебсайт.