ONE FOR ALL

ТАНЦЪТ НА ВИНОТО: VILLA VELIS

За Velis Vineyards производството на вино е форма на изкуството. Срещаме се с Величка Цее, основател и съсобственик на Velis Vineyards и винарска изба Villa Velis, за да ни разкаже повече за връзката между танца и виното, мисията на Velis Vineyards и новосъздадената винарска изба Villa Velis.

 

Как се роди вашата любов към виното?

Виното ме върна към корените ми. На сравнително крехка възраст се преместих в Германия, където в последствие срещнах бъдещия ми партньор в живота и виното. Съпругът ми, Михаел Цее, е роден и израснал в изключителен винен регион за Германия, където от дете участва в кампании на избите в района. Макар животът му да го отвежда по съвсем други пътища, винаги е мечтаел да произвежда собствено вино.

През 2008 година бяхме на посещение в България. Затворен път по случайност ни отведе в района на село Карабунар около Пазарджик. Огромно впечатление ни направиха изоставените лозя и запустелите площи в този традиционно винарски регион. Едно място взе сърцата
ни и това беше лозе с над 40-годишни лозя, големи колкото малки дървета, оставени на произвола на времето. Това е природна и културна ценност не само за страната ни, но и за света, за която наскоро имахме възможността да разкажем в престижната винена медия JancisRobinson.com. Облагородяването на тези лозя беше нашият начин да се погрижим за земята, да подпомогнем региона и хората, и да възвърнем част от историята им.

Каква е връзката между виното и танца?

И двете ни пренасят извън пределите на реалността. Танцът ни освобождава и ни приближава до истинската ни същност. Същото въздействие има и виното. Освен това, те споделят сходна история. Някои театрални историци твърдят, че танцът е бил неизменна част от ритуали, в които се е използвало вино с цел засилване на афективното измерение.  

Ще ни разкажете ли малко повече за историята на Velis Vineyards?

Velis Vineyards е история на няколко държави. Разказах ви как се впуснахме в безкрайната вселена на виното. В последствие започнахме да купуваме и облагородяваме малки парцели, отново неподдържани площи, комбинирани земеделска земя и лозя. Направихме изследвания на почвите и установихме, че те са чудесни за отглеждане на традиционни френски сортове като червените каберне совиньон, мерло, сира, каберне фран, пети вердо, пино ноар и белите шардоне и совиньон блан. Лозите са поетапно засаждани през 2013, 2014, 2017 и 2018, като днес отглеждаме над 370 дка в землищата на селата Карабунар и Бошуля. Голяма част от вината на Velis Vineyards са направени от българско грозде, но са винифицирани и бутилирани в Германия. Резервите ни, с етикет Velis Vineyards, са богати червени вина, които впечатляват със структура, собствен стил и потенциал да отлежават във времето. Към момента сме отличени със сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles, бронз от International Wine Challenge, а нашето актуално розе, реколта 2020, от серията Heaven’s Door, беше оценено с 88 точки
от най-престижния немски форум – Meiningers International Rose Award 2021. Както споменах, в края на юли, статия за нашите стари лозя беше публикувана в сайта на Джансис Робинсън – тя си е своеобразна институция в съвременния винен свят! Всичко
това носи много радост и мотивация на членовете на екипа ни.

Каква е идеята зад създаването на Villa Velis?

Дълго време винификацията се осъществяваше само в избата ни в Германия, но през 2019 година се появи възможност да закупим изба в близост до лозята, в село Карабунар. За нас това е чудесно допълнение към стремежа ни да изграждаме смислен и устойчив
бизнес в района, да се върнем към началото ни, да насърчаваме професионалното развитие на български винени специалисти. Освен върху производството на висококачествено вино, винарска изба Villa Velis акцентира върху насърчаването на изкуство в различните му форми, ангажирането на млади талантливи български артисти и посрещането на гости, които имат усет за красивото.

Каква винена селекция ще могат да опитат гостите на ONE DANCE WEEK?

По време на One Dance Week, гостите ви ще могат да опитат актуалните ни етикети от серията Villa Velis – изцяло произведени в България, с подчертани характер и стил, дори бих казала, нетипичност и предизвикателство.

Щастливи сме, че имаме възможността да подкрепим най-големия форум за съвременен танц в България. Оценяваме огромните
усилия, които костват на вас като организатор, но и като копродуцент на съвременно танцово изкуство. Адмирации!

Velis Vineyards е официален партньор на ONE DANCE WEEK 2021. Повече информация можете да намерите тук.