СВЪРЗАН

ДЕЯН ГЕОРГИЕВ (БЪЛГАРИЯ)

световна премиера

14.05.2022 | 18:00

Драматичен театър, Пловдив

Продължителност: 55 минути

Снимането по време на спектакъла е забранено.

“Повечето в по-малкото.

Неподвижност в действие.

Свързан.”

Oткъде идват мислите ни? Чувстваме ли се свързани към система от нишки, чийто край е разтворен дълбоко в онова, което колективно наричаме “реалност”? Коя е картата, която трябва да следваме, ако не искаме да бъдем разкъсани от всички влияния около и вътре в нас? Има ли изобщо такава карта? 

Всички сме в капана на световна пандемия, която донесе объркване, страх, затваряне, егоцентризъм, отчаяние, но също и надежда, сила, духовност и смелост. Комплексността е натурален начин на съществуване в съвременния човешки път. Път, в който срещаме трудност да се доверим на това, което виждаме и чуваме, дори на това, което мислим и чувстваме. 

Независимо дали сме обсебени от себе си или се опитваме да бъдем отворени към света, тази комплексност отправя големи предизвикателства пред ума и физиката ни. Въртим ли се в съзнанието си като кукли без свободна воля? Къде можем да намерим свобода и покой? Сънят става реалност. Живеенето се превръща в конспирация.

“Свързан” е солов пърформанс, индивидуален опит и преживяване, потънало в нишките на това, което наричаме “Ние”. Физическо тяло, затворено в черна кутия, пълна със съхранена информация. Опит за намиране на първоизточника, отговорен за личното ни оплитане. Безкраен въпрос ли е животът и можем ли да намерим спокойствие в незнанието си? Можем ли да се предадем на нещо по-голямо от собственото си чувство за съществуване? 

Спектакълът е вдъхновен от документални истории, научна фантастика и визуално изкуство. Екипът създава минималистична среда, където всяка стъпка има значение.

За Деян Георгиев:

“Възприемам съвременния танц като интимно място с огромен заряд, който може да бъде използван като средство да пътуваш и да откриеш нещо за себе си.”

Деян Георгиев е актьор, танцьор и хореограф. Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2015 година в класа на проф. Д-р Атанас Атанасов, специалност Актьорско майсторство за драматичен театър. Любовта към движението започва след участие в проект във Франция, а след дипломирането си става част от трупата на Театър Българска Армия, където изиграва и първата си главна роля в представление на режисьора Диана Добрева. 

Спектакълът “Саломе” е първият му професионален хореографски опит. Следват проектите “Одисей”, “Непознатото дете”, “Синът”, “Камбаната”, където отново взима ролята на хореограф. През последните години участва в множество независими проекти, а в съвместната си работа с хореографа Стефания Георгиева от Атом Театър, развива и култивира интересите си свързани със съвременен танц и пърформанс. През 2020 година печели наградата на журито в конкурса за съвременна хореография “Маргарита Арнаудова” за проекта “Чисто” и получава номинация за “ИКАР”2021 в категория Съвременен танц и пърформанс. Днес развива собствена sci-art организацията, в която събира артисти, които обединяват наука и изкуство в изложби и пърформанси като the 5th Element, Stardust и др. През 2021 година името му си намира място и в селекцията “30 под 30” на списание Forbes в категория “Култура, изкуство и медии”.

KРЕДИТИ:

Хореография и режисура: Деян Георгиев

Музика: Петя Диманова

Звуков дизайн: Георги Атанасов

Сценичен дизайн и костюм: Габриела Кърджилова

Светлинен дизайн: Виктор Георгиев, Изабела Манолова

Teхнически ръководител: Милен Георгиев

Продукционен мениджмънт и координация: Славена Зайкова

Конструктор: Райко Григоров

Фотограф и оператор: Стефан Н. Щерев

Продукция: ONE DANCE WEEK & Derida Stage 

Спектакълът е създаден със съдействието на Ход-движенческа лаборатория, студио Balkandji, НСД и НФК. Резидентската програма на Derida Dance Center се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития на Столична община за 2021 г.

ONE DANCE WEEK 2022 е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Събитието се реализира с подкрепата на Министерството на културата.